ZENICA

Vedad Šestić: Očekujemo da će ZEPS 2018 nadmašiti prošlogodišnji po broju izlagača

U programu je planirano i održavanje panel-diskusija na temu "Energetska efikasnost"

Fena

Fena

1.9.2018

Zenički privredni sajam (ZEPS), odnosno 25. generalni BH sajam ZEPS 2018 te 15. internacionalni sajam metala ZEPS-Intermetal 2018, bit će održani od 2. do 6. oktobra.

Kako je u izjavi za Fenu istakao Vedad Šestić, direktor Poslovnog sistema RMK, koji je i organizator ZEPS-a, ove godine očekuju da će nadmašiti prošlogodišnje brojke od 536 izlagača iz 26 država svijeta.

- Sajam će biti održan na gotovo 18.000 metara kvadratnih prostora i u osam hala na sajmištu na Kamberovića polju. Predstavit će se proizvodni programi i usluge iz oblasti energetike, građevinarstva, poljoprivrede, prehrane, turizma, drvne industrije, informatike... Sajam će, kao i uvijek, obilježiti i brojne kolektivne izložbe, između ostalih i zajedničko predstavljanje firmi iz Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona - kaže Šestić.

Veliki interes za promociju svojih proizvoda, kako je rekao, pokazali su proizvođači peći na čvrsta i druga goriva.

Sastav izlagača je, ističe Šestić, otprilike isti, ali bi za razliku od proteklih godina u kojima je nešto više bilo domaćih, ove godine mogli imati više stranih izlagača.

- Prema broju dosadašnjih prijava, mada sve prijave još nisu ni obrađene, a očekujemo i nove, izvjesno je da ćemo dosegnuti prošlogodišnji broj izlagača. Ostalo još nešto više od mjesec do otvaranja pa očekujemo i ispunjenje našeg plana o blagom porastu broja izlagača - naglašava Šestić.

ZEPS već nekoliko godina nema zemlju partnera pa je neće imati ni ove godine.

- Obavili smo osnovne pregovore za zemlju partnera Sajma 2019. godine, o čemu ćemo detalje iznijeti odmah po završetku ovogodišnjeg - najavljuje Šestić.

U sklopu pratećih manifestacija, bit će održane brojne promocije, prezentacije i panel-diskusije, među kojima je prezentacija na temu “Energetska efikasnost“, s ciljem predstavljanja mehanizama za poticanje mjera energetske uštede i isplativosti utopljavanja stambenih i poslovnih objekata.

Bit će predstavljeni i drugi projekti ekološke prirode, poput uređenja i održavanja zelenih površina i sportskih terena, zatim zbrinjavanja, korištenja i kompostiranja komunalnog otpada u ruralnim područjima velikih gradova Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na grad Zenicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.