share whatsapp twitter facebook
×

USPJESI Preduzeće bilježi pozitivne poslovne rezultate

U Rudniku Breza posao za još 150 ljudi U 2017. godini poslovali bolje nego u zlatno doba Alije Sirotanovića, ali zbog niske tržišne cijene uglja Rudnik ne može ostvariti velike pozitivne rezultate

Rudnik Breza, koji posluje u sklopu koncern “Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo” i ove godine bilježi pozitivne rezultate. Rudnik zapošljava 1.300 radnika, a prema riječima dikretora Ćamila Zaimovića, zbog potreba Rudnika bit će uposleno još 150 rudara.

Bolja perspektiva

Rudnik je u 2017. godini poslovao bolje nego u zlatno doba Alije Sirotanovića, ali zbog tržišne cijene, za koju se direktor nada da će porasti, a koja sada iznosi 60 KM po toni uglja, Rudnik ne može ostvariti velike pozitivne rezultate.

- Proizveli smo 500.000 tona uglja u ovoj godini, 50 posto uglja izvozimo za Srbiju, a u narednom periodu očekujemo da će se i cijena uglja povećati te će biti bolja perspektiva i veće zapošljavanje – kazao je Zaimović.

 Novi kapaciteti

U narednom periodu se otvaraju i novi kapaciteti, a uskoro će se zaposliti još 150 radnika, koji će povećati proizvodnju. Direktor Zaimović je 2010. godine proglašen menadžerom godine, jer je tada Rudnik bio pred zatvaranje, ali je direktor uspio poboljšati kapacitete i poslovati pozitivno.