SKUPŠTINA ZDK

SBB spriječio pokušaj zaustavljanja razvoja Zenice

Skupština ZDK: Izašla navidjelo neozbiljnost pojedinih zastupnika

D. PAŠALIĆ

19.9.2018

Zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na posljednjoj sjednici većinom glasova usvojili su novi Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK, kojim, prema riječima ministra Nikole Arsenića (SBB), Uprava policije ima potpunu finansijsku neovisnost u budžetu ZDK i počet će se primjenjivati od naredne godine. 

 Detaljno obrazloženje  

Detaljnije su obrazložene nadležnosti Nadzornog odbora i Ureda za pritužbe javnosti. Nakon što ovaj zakon stupi na snagu, ministar treba da u roku od šest mjeseci, uz saglasnost Vlade, donese novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta – kazao je ministar Arsenić. 

Zastupnici su usvojili i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Kantona, koji predstavlja značajan korak u unapređenju rada taksista. Prema riječima ministra Fahrudina Brkića (SBB), u narednom period će, također, iznaći sve mogućnosti da se unaprijedi ova oblast.

Najburnije je, ipak, bilo kad su se zastupnici izjašnjavali o usvajanju Prostornog plana grada Zenice. Tada je do izražaja došla neozbiljnost pojedinih zastupnika, koji su napustili sjednicu, jer su imali predizborne skupove. Tako je sjednicu, na kojoj se raspravljalo o veoma važnim tačkama dnevnog reda, satima vodio svega 21 zastupnik.

Posebno razočarenje prisutnih izazvali su zastupnici Stranke demokratske akcije, i to Naidin Ahmetspahić, Ramo Pivić i Almedin Aliefendić, koji su ciljano napustili sjednicu, a čim je glasanje za Prostorni plan završeno, ušli su u salu.

Srčano i svim silama pokušaj zaustavljanja razvoja Zenice spriječio je Ismet Sarajlić (SBB), koji je uputio prijedlog Kolegiju da u roku od sedam dana sazove vanrednu sjednicu Skupštine ZDK sa jednom tačkom – usvajanje Prostornog plana Zenice, što su podržali svi prisutni zastupnici.


Sarajlić: Predložio sazivanje vanredne sjednice

 Strategija sporta 

Usvojeni su i Izvještaj o realizaciji Strategije sporta na području ZDK za period 2013. - 2017. godina, Prostorni plan općine Zavidovići za period 2016. - 2036. te Prostorni plan općine Doboj-Jug za period 2005. - 2020. godina.


 Usvojen i finansijski plan ZZO ZDK 

Zastupnici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih, Prijedlog odluke o dopuni Odluke o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja Kantonalne bolnice, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2018. godinu, s Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana ZZO ZDK za 2018. godinu, Elaborat o pokretanju studijskog programa Inžinjerska i poslovna informatika na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, Izvještaj o radu Ureda za pritužbe javnosti za period januar - juni 2018. godine te Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja sporta na području ZDK za period 2013. - 2017. godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.