Pijaca u Maglaju dobro posjećena ovih dana

Voće i povrće skuplje nego lani, ali domaća zimnica nema cijenu

N. BRADARIĆ
20.09.2018 22:52

Ponuda povrća na maglajskoj pijaci izuzetno je dobra

Vrijedne domaćice u Maglaju već su se bacile na pripremu zimnice pa mahale i kuće mirišu na ajvar i pekmeze, kiseli se povrće. Rijetki su oni koji kažu da radije kupe gotov proizvod, jer svi vole domaće.

Loše vrijeme

Ponuda povrća na maglajskoj pijaci izuzetno je dobra, ali su cijene nešto više nego prošle godine. Glavni razlog je loše vrijeme tokom ljeta, sa mnogo padavina i vlage, pa je stradala i proizvodnja povrća u plastenicima.

I na posljednjoj pijaci u Maglaju bilo je živo, tezge su bile prepune sezonskog voća i povrća, moglo se kupiti sve što treba za pripremu zimnice.

- Već sam napravila ajvar, a sada sam kupila paprike za kiseliti. Cijene su ipak prihvatljive, uzgojim nešto i sama, a nešto moram i kupiti. Ne bih mogla bez zimnice – govori nam Mina Muminović.

Husnija Šahbaz zimnicu pravi od povrća koje sama proizvodi.

- Ajvar je gotov, pokiselila sam kupus i krstavice, sada slijedi cvekla. Meni se isplati praviti zimnicu kad imam svoje povrće – govori nam Husnija.

Milica Hasanić kaže da je napravila ajvar, ukiselila krastavice i paprike.

- Cijene su solidne, a paradajz za sos sam uzimala nešto ranije po povoljnijim cijenama. Zimnicu se isplati praviti, jer moja porodica voli domaće - ispričala nam je Milica.

Prodavači su svjesni da su cijene više nego prošle godine, a glavni razlog je neuobičajeno kišno ljeto. Svoje proizvode na pijacu u Maglaj donijela je Mevlida Saltagić iz Tešnja.

- Svo povrće koje prodajemo je iz naše vlastite proizvodnje. Najviše se kupuju paprika, paradajz i patlidžan. Cijene su nešto više u septembru, a razlog je kišno ljeto, sve je stradalo i na otvorenom i u plastenicima od prevelike vlage - požalila se Mevlida.

Svoje proizvode na pijacu je donio i Suljo Hasanbašić iz Moševca kod Maglaja.

- Imam crvenu i žutu papriku, paradajz, krompir, luk, krastavice. Paradajz je 2,50 KM, a krastavice su po 1 KM, papripke su od 1,50 do 2 KM. Mušterija ima, mora se narod pripremiti za zimu - rekao nam je Suljo.

 Sve iz bašte

Ima i vrijednih žena, poljoprivrednica, koje su pripremile zimnicu i za prodaju. Među njima je i Senada Buljubašić iz Šija.

- Pravila sam ajvar, đuveč, pekmez od šljiva, jabukovo sirće. Tegla ajvara je 8 maraka, a đuveč je 6. Mušterija ima, a kupuje onaj koji nije sam pravio. Svo povrće je iz moje bašte – govori nam Senada.

Pijačni barometar 

Crvene paprike roge na maglajskoj pijaci prodavale su se po cijeni od 2 KM za kilogram ili 1,50 KM na gajbu, patlidžan 2, paprike od 1 do 1,50, paradajz od 1,50 do 2, a paprika na vrećicu 5 KM. Glavica kupusa koštala je 1 KM, kornišoni od 1 do 2 KM, mahune su bile 3, grah od 4,50 do 8, krompir 1 KM, a na vrećicu 8 KM. Crveni luk koštao je 1 KM, a bijeli 5 KM. Šljive mađarice plaćale su se od 1 do 1,50 KM.

Tagovi

Maglaj zimnica
NA VRH