OBRAZOVANJE Ni nakon drugog upisnog roka

Univerzitet u Zenici nije ispunio plan, upisana 904 studenta

Planiran upis ukupno 1.485 studenta na osam fakulteta

Piše: Fena

Foto: Fena


Univerzitet u Zenici (UNZE), ni nakon drugog upisnog roka, nije ispunio plan upisa, ali je s 904 upisanih u prvu godinu prvog ciklusa studija upisao za tri posto više studenata nego prošle godine - izjavio je za Fenu prorektor za nastavu prof. dr. Enes Hašić.

UNZE je, naime, ove godine planirao upisati ukupno 1.485 studenata na svojih osam fakulteta, od čega su i u drugom upisnom roku bili ponudili 262 mjesta za redovne studije, 407 za redovne samofinansirajuće te 174 za vanredni studij. 

- Mi smo, praktično, popunili sva mjesta koja plaća osnivač, odnosno Vlada ZDK. Plan upisa nisu ispunili samo Metalurško-tehnološki, koji je na tri odsjeka tražio 150, a upisao 81 studenta, te Mašinski fakultet, koji je na svoja četiri odsjeka upisao 86, a tražili su 180 studenata - kazao je Hašić.

On dodaje kako su ukupno upisali 842 redovna studenta čije školovanje plaća osnivač, 47 samofinansirajućih te samo 15 vanrednih, mada su bili planirali upisati čak 185 vanrednih studenata. 

- Ostavili smo mogućnost da do početka nastave, odnosno do 1. oktobra, studenti koji se do sada nisu upisali, upišu na one fakultete na kojima ima praznih mjesta - napominje prorektor Hašić.

NA VRH