OLOVO

Snima se film o svirepo ubijenoj Arneli Đogić

Premijera „Šuma“ očekuje se do kraja godine i trebala bi biti održana u Olovu

Piše: S. Mi.

23.9.2018

U Olovu se ovih dana snima film „Šuma“, koji je inspiriran tragičnom sudbinom djevojke Arnele Đogić. Na pitanje o ideji da ubistvo djevojke koje su počinila dvojica monstruma, što je potreslo ne samo njenu porodicu nego i građane Olova, BiH, pa i cijeli region, prenese na filmsko platno, reditelj Faruk Lončarević kazao da je i sam bio duboko potresen ovim tragičnim događajem.

- Pokušat ćemo kroz film dati odgovore kako je uopšte takvo nešto moguće, možemo li iz ovoga izvući lekciju svi kao pojedinci i kao društvo - kazao je Lončarević.

Film se snima u koprodukciji Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i uz finansijsku pomoć i podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Na snimanju smo zatekli i Mirvada Kurića, ministra kulture i sporta KS, koje je i podržalo snimanje filma.

- Drago mi je da naše ministarstvo finansira filmske projekte i da oni izlaze iz okvira Kantona i da je otvorena ta međukantonalna saradnja. Brisanje tih granica je ono što film treba. Evo, danas smo u Olovu, na jednoj od autentičnih lokacija, gdje je nesretna djevojka Arnela Đogić bila zaposlena. Prošle godine finansirali smo pet dugometražnih filmova, ove godine četiri. Toliko ih nije bilo u proteklih deset godina. Opredijelili smo se za mlade reditelje koji su stvarno zaslužili da rade – rekao je ministar Kurić.

Također je zahvalio svima koji su bh. kinematografiju digli na evropski i svjetski nivo te istakao da su budućnost naši mladi reditelji. Problem finansiranja s viših nivoa vlasti, kaže, premošten je i sada je budžet za ove namjene podignut na oko pola miliona maraka, a u budućnosti se nada i više, jer najbolji ambasadori BiH su sportisti i kulturni radnici.

Premijera filma „Šuma“ očekuje se do kraja ove godine i trebala bi biti održana u Olovu.

 Porodica odobrila snimanje 

Ekipa je, kako je kazao Lončarević, prije snimanja filma upoznala i porodicu. Oni nisu imali ništa protiv snimanja, iako će biti ovjekovječeno bolno podsjećanje na njihovu vječnu tugu zbog gubitka kćerke Arnele, ali bi trebalo biti i opomena da se to više nikad i nikome ne ponovi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.