ZENICA

Građanima ne mogu obećati stabilnu grijnu sezonu

JP „Grijanje“ Zenica: Izvršen remont toplotnih podstanica

D. PAŠALIĆ

30.9.2018

Građani Zenice tople radijatore mogli bi očekivati 15. oktobra, kada je predviđen početak grijne sezone. Ovu informaciju potvrdili su iz JP “Grijanje” Zenica za naš list, dodajući da je u toku hladna proba sistema.  

Tehničke mogućnosti

- Početak sezone je planiran za 15. oktobar, a mi smo u stalnom kontaktu s proizvođačem toplotne energije "ArcelorMittalom". U zavisnosti od tehničkih mogućnosti, "ArcelorMittal“ Zenica, u slučaju dužeg perioda niskih vanjskih temperatura, razmotrit će mogućnost nešto ranijeg početka grijne sezone – kažu iz “Grijanja”.

Nakon završetka protekle grijne sezone, u “Grijanju” su izvršili remonte svih toplotnih podstanica i šahtova, a u skladu s finansijskim mogućnostima rekonstruirane su instalacije na više lokacija radi kvalitetnije isporuke toplotne energije.

U odnosu na prethodnu sezonu, koja je, kako je to tradicija u gradu čelika, bila turbulenta i protekla u znaku prekida isporuke toplotne energije i redukcije grijanja, broj aktivnih potrošača je smanjen za oko 400.

- Trenutno je na sistemu daljinskog grijanja aktivno oko 13.000 potrošača, a zagrijava se oko 650.000 kvadratnih metara površine u stambenim i oko 200.000 kvadrata poslovnih prostora – ističu iz “Grijanja”.

Iako građani strahuju kako će se i ove zime većinom grijati pomoću grijalica i ostalih alternativnih sredstava za zagrijavanje, iz “Grijanja” nisu mogli obećati stabilnu isporuku toplotne energije.

Kontinuirana isporuka

- U nadležnosti "Grijanja" je isključivo distribucija, a proizvođač toplotne energije "ArcelorMittal" ulaže napore da isporuka toplotne energije bude kontinuirana – zaključili su iz „Grijanja“, dodajući da će sezona grijanja trajati do 15. aprila 2019. godine.


 Zadovoljni naplatom  

U zeničkom “Grijanju” zadovoljni su naplatom potraživanja i građanima koji redovno izmiruju obaveze.

- Naplata potraživanja je na zadovoljavajućem nivou, što omogućava redovno izmirenje obaveza kako prema proizvođaču toplotne energije tako i svih ostalih – kažu iz „Grijanja“.

 Grijanje u brojkama

- 850.000 kvadratnih metara prostora se zagrijava 

-  13.000 potrošača grijanja

- 400 korisnika manje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.