Fikret Smajlović, ratni vojni invalid iz Maglaja u ovo doba godine uživa u svom hobiju od kojeg nešto i zaradi. Smajlović je poznat po tome da peče odličnu rakiju od šljiva, jabuka i krušaka.
Proces kuhanja
- Po starom običaju ostao je izraz peći rakiju za rakiju je to proces kuhanja i destilacije. Prvo je trebalo paziti na branje voća da šljive, jabuke i kruške budu zdrave i kvalitetne, a kada se od njih ispeče rakija bit će dobrog kvaliteta - objašnjava Smajlović.
Dodaje da se u maglajskom kraju naviše peče rakija od jabuka i šljiva.
- Naravno, ljudi peku rakiju i od krušaka, duda. Od 100 kilograma jabuka može se dobiti 10 do 12 litara rakije. Kupio sam dva kvalitetna rakijska kazana i sada slobodno mogu reći da imam najsavremeniju paklenu ili veselu mašinu u Maglaju – ističe Smajlović.
Dobar kvalitet
Ističe da zbog njegove vještine mnoge komšije dovoze šljive da im on ispeče rakiju. Navodi da se može i fino zaraditit, jer mušterije znaju da će dobiti kvalitet.