MAGLAJ

Fikret Smajlović ima najbolju veselu mašinu u svom kraju

Najčešće pravi rakiju od jabuka i šljiva

Fikret Smajlović pored svojih rakijskih kazana

I. BAJROVIĆ

8.10.2018

Fikret Smajlović, ratni vojni invalid iz Maglaja u ovo doba godine uživa u svom hobiju od kojeg nešto i zaradi. Smajlović je poznat po tome da peče odličnu rakiju od šljiva, jabuka i krušaka.

Proces kuhanja

- Po starom običaju ostao je izraz peći rakiju za rakiju je to proces kuhanja i destilacije. Prvo je trebalo paziti na branje voća da šljive, jabuke i kruške budu zdrave i kvalitetne, a kada se od njih ispeče rakija bit će dobrog kvaliteta - objašnjava Smajlović.

Dodaje da se u maglajskom kraju naviše peče rakija od jabuka i šljiva.

- Naravno, ljudi peku rakiju i od krušaka, duda. Od 100 kilograma jabuka može se dobiti 10 do 12 litara rakije. Kupio sam dva kvalitetna rakijska kazana i sada slobodno mogu reći da imam najsavremeniju paklenu ili veselu mašinu u Maglaju – ističe Smajlović.

Dobar kvalitet

Ističe da zbog njegove vještine mnoge komšije dovoze šljive da im on ispeče rakiju. Navodi da se može i fino zaraditit, jer mušterije znaju da će dobiti kvalitet.




Puna burad šljiva spremnih za proizvodnju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.