MAGLAJ

Kako bi potaknuo učenike da čitaju, kreirao internet-stranicu

Putem ove stranice učenici mogu čitati knjige u elektronskoj formi, zabaviti se kroz kvizove vezane za gradivo iz bosanskog jezika, nešto naučiti i dobiti dobru ocjenu, kaže on

Ahmetović: 11 godina predaje maternji jezik u Prvoj osnovnoj školi Maglaj

Piše: N. BRADARIĆ

11.10.2018

List „Školegijum“, koji je prije svih namijenjen prosvjetnim radnicima, po treći put raspisao je konkurs za književnu nagradu „Šukrija Pandžo“, a jednu od dvije nagrade osvojio je Maglajlija Mirza Ahmetović.

Zanimljiv način

Ahmetović je prosvjetni radnik već 12 godina, od kojih 11 predaje maternji jezik u Prvoj osnovnoj školi Maglaj.

- Ono što je trebalo uraditi bilo je da kroz analizu priče Šukrije Pandže pokažemo kako ona može doprinijeti ishodu učenja u nastavi, a ja sam odabrao njegovu priču „S druge strane rijeke“. Zadatke sam osmislio, mislim, na zanimljiv način, jer su se oni dopali i članovima žirija. Nagrade su uvijek vjetar u leđa, ali prava je šteta i žalosno da je vrlo malo onih od Pedagoškog zavoda ili resornog ministarstva. Uglavnom se to radi o nagradama koje stižu od nevladinih ili nekih drugih organizacija – kazao je Ahmetović.

Dodaje da kod učenika nastoji razviti kulturu čitanja, a kako bi ih dodatno motivirao, kreirao je internet-stranicu „citajmoiucimo.simplesite.com“ .

- Putem ove stranice učenici mogu čitati knjige u elektronskoj formi, zabaviti se kroz kvizove vezane za gradivo iz bosanskog jezika, nešto naučiti i dobiti dobru ocjenu -  pojašnjava Ahmetović.

Dodaje da je pristup učenicima od izuzetne važnosti.

Prvo mjesto

- Što se tiče gradiva, oni će to sami savladati kako-tako, međutim, naučiti ih kako da budu dobri ljudi i kako da se ophode jedni prema drugima, ja to opet stavljam na prvo mjesto u svakom slučaju - rekao nam je Ahmetović na kraju razgovora.

Članovi žirija

Dobitnike književne nagrade „Šukrija Pandžo“ birao je žiri u sastavu: Nenad Veličković, univerzitetski profesor, autor i odgovorni urednik projekta „Školegijum“, te Namir Ibrahimović i Anes Osmić, nastavnici bosanskog-hrvatskog-srpskog jezika i književnosti te članovi redakcije „Školegijuma“. Žiri je odlučio da nagradu podijele dva rada, pripreme Indire Buljubašić iz Sarajeva i Mirze Ahmetovića iz Maglaja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.