ZENICA

Zdravstveni radnici: Ako ne ispune zahtjeve, slijedi generalni štrajk

Zbog ignoriranja menadžmenta u vezi s ranijim dogovorom

B. Mahmić

D. PAŠALIĆ

16.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH OO JU Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) organizirao je danas drugi polusatni štrajk upozorenja.

Prema riječima Fahrudina Hece, predsjednika Sindikata KBZ-a, na ovaj potez su se odlučili zbog ignoriranja menadžmenta u vezi s ranijim dogovorima te da njihovi zahtjevi ostaju isti.

- Naši zahtjevi su da se Pravilnik o radu KBZ-a uskladi sa zakonskim i podzakonskim aktima, što je potkrijepljeno Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Da se radnicima koji rade na odjelima sa štetnim djelovanjem, poput Radiologije, Patologije i Urgentne psihijatrije, uvede šestosatno radno vrijeme, kao što je i bilo do unazad nekoliko mjeseci, te da se višak radnih sati radnicima plati, kao što je usmeno i dogovoreno s menadžmentom, umjesto da se odobrava korištenje slobodnih dana - poručio je Heco.

Podsjetimo, nakon štrajka održanog 9. oktobra, Uprava bolnice razmatra uvođenje četverobrigadnog sistema rada, što u Sindikatu smatraju revoltom i odgovorom na štrajk.

- Umjesto da su nas pozvali da sjednemo i razgovaramo o zahtjevima, dobili smo obavijest o mogućnosti uvođenja četverobrigadnog sistema rada i to smatramo nekorektnim - poručio je Heco, dodajući da će njihova okupljanja ostati na sedmičnim nivou, a ukoliko Uprava uskoro ne ispuni njihove zahtjeve, slijedi generalni štrajk, za koji se već vrše pripreme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.