PROJEKTI

Obnova najvećeg zeničkog vrtića koštala više od 300.000 KM

Rekonstrukciju zgrade finansirali su vlada Kraljevine Švedske, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS te Grad Zenica

S jučerašnje svečanosti u Zenici. D. PAŠALIĆ

D. PAŠALIĆ

21.10.2018

Najveći zenički vrtić „Pinokio“, koji je sagrađen još 1970. godine, potpuno je obnovljen u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED) i spremno dočekuje novu zimu. Otkrivanjem ploče s povetom učesnicima projekta jučer je u Zenici svečano obilježen završetak radova.

 Više troše

„Pinokio“ je, tako, postao drugi od sedam vrtića JU Predškolski odgoj i obrazovanje Grada Zenica (JU POIOGZ) s certifikatom energetske efikasnosti.

Obnovu zgrade u vrijednosti od 302.000 KM finansirali su vlada Kraljevine Švedske, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Grad Zenica, a realizirao ga je Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Svečanosti su prisustvovali Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Jasmina Gasal, direktorica JU „Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica“, te uposlenici vrtića.

- Izuzetno sam ponosan što smo mogli pomoći utopljavanje, odnosno radove na ovom vrtiću, kojim unapređujemo uvjete boravka djece. Međutim, moramo napomenuti kako je ovo, prije svega, projekt energetske efikasnosti, odnosno uštede energije. Zgrade javnih institucija u BiH troše gotovo tri puta više energije od prosjeka u zemljama Evropske unije i na tome moramo raditi - kazao je ambasador Hagelberg, koji je dodao kako se ovaj projekt može posmatrati kao profitabilno ulaganje u korist djece, ali i koji doprinosi unapređenju kvaliteta zraka u BiH.

S postojećim stanjem zagađenosti, istakao je ambasador Hagelberg, svaki šesti stanovnik BiH izložen je riziku smanjenja životnog vijeka. 

- Ovo je za nas praznik. Djeca Grada Zenice dobila su još jedan vrtić koji je moderan i spreman za prihvat djece - kazala je - Gasal. 

Velike uštede

Dodala je kako su uštede na vrtiću „Dunja“ bile osnov za ulaganje u „Pinokio“, čiji su mališani svoje goste danas nagradili prigodnom muzičkim programom.

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović najavio je da će nastaviti s procesom obnove vrtića.

 Povećati kapacitet  

Zenički vrtići trenutno brinu o 520 mališana. Direktorica Gasal je izrazila nadu da će skorom obnovom i drugih vrtića biti u prilici povećati kapacitete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.