INICIJATIVE

Kasumović: Zenica može nabaviti moderne tehnologije za izbore

Posljednji izbori, najintenzivnije do sada, pokazali su da ne glasaju građani, nego birački odbori

Kasumović: Traži reakciju nadležnih

D. PAŠALIĆ

22.10.2018

Još se komentiraju rezultati posljednjih izbora, koji su pokazali da je trenutni izborni proces, koji se godinama provodi u BiH, idealan za brojne malverzacije, potkupljivanje članova biračkih odbora i lažiranje rezultata, odnosno za krađu volje birača. 

Najslabija karika

Među onima koji su proteklih dana javno izrazili nezadovoljstvo izbornim procesom je i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. Uvidjevši da je dovedena u pitanje legitimnost izbora, na nekoliko adresa uputio je Inicijativu za finansiranje uvođenja novih tehnologija u izborni proces. On je svoju inicijativu uputio CIK-u, Ambasadi SAD u BiH, Misiji OSCE-a u BiH, Uredu visokog predstavnika u BiH i Uredu Vijeća Evrope u Sarajevu.

- Posljednji izbori, najintenzivnije do sada, pokazali su da na izborima ne glasaju građani, nego birački odbori, te da birački odbori nisu samo najslabija karika u izbornom procesu nego moćno oruđe u rukama stranaka za manipuliranje izbornim rezultatima, odnosno voljom građana - napisao je, između ostalog, Kasumović.

On je podsjetio da je zadatak Interresorne radne grupe bio da do 30. aprila prošle godine pripremi analizu stanja i ponudi uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH, a da još nisu uočeni nikakvi pomaci.

Dati doprinos

- U nastojanju da damo svoj doprinos, Gradska uprava Zenica spremna je da planira i obezbijedi sredstva u budžetu za nabavku skenera, videonadzora, odnosno drugih tehnoloških rješenja za 142 biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedini Zenica - poručio je Kasumović, dodajući da bi se nova tehnologija mogla koristiti već za dvije godine, na lokalnim izborima.


Pozvat će građane da ne glasaju

Kasumović je u svom pismu napisao i to da će, ako se do održavanja lokalnih izbora 2020. godine, radi vraćanja povjerenja u izborni proces, ne postignu nikakva unapređenja izbornog procesa, biti prinuđen pozvati građane da ne glasaju.

- Molim sve nadležne institucije BiH, sa CIK-om na čelu, kao i relevantne međunarodne institucije, da se ozbiljno pozabave rješavanjem ovog gorućeg problema - poručio je Kasumović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.