IZVJEŠTAJ

U Vitezu održan okrugli sto o migrantima i izbjeglicama u BiH

Iako je u vrijeme rada na izvještaju u BiH ušlo oko 6.500 migranata, nije bio identificiran nijedan slučaj trgovine ljudima, što je zabrinjavajuće

Arhiv

Fena

30.10.2018

Okrugli sto "Trgovina ljudima i procjena situacije u vezi s migrantima i izbjeglicama u BiH" održan je u utorak u Vitezu, u okviru obilježavanja Evropskog dana pravde. 

Savjetnik za borbu protiv trgovine ljudima u Misiji OESS-a u BiH Boris Topić kazao je novinarima kako je izvještaj, koji je OESS izradio tokom proteklog ljeta pokazao da se migranti ne zadržavaju u Srednjobosanskom kantonu (SBK), nego im je ona tranzitno područje, na putu prema Unsko-sanskom kantonu, te dalje prema Evropskoj uniji.

- Tokom izrade izvještaja intervjuirane su 182 institucije, kao i grupe građana i religijske zajednice, a ustanovljen je nedovoljno koordiniran pristup migrantskoj krizi od svih onih koji su nadležni da adekvatno odgovore na ove izazove - istaknuo je Topić.

Dodao je kako se to posebno ogleda u stepenu identifikacije potencijalnih žrtava trgovine ljudima ili rodno zasnovanog nasilja.

- Iako je u vrijeme rada na izvještaju u BiH ušlo oko 6.500 migranata, nije bio identificiran nijedan slučaj trgovine ljudima, što je zabrinjavajuće - naglasio je.

Predsjednica Kantonalnog suda u Novom Travniku Katica Jozak-Mađar kazala je da migracijski val predstavlja globalni problem, kao i da postoje međunarodni standardi koje BiH mora implementirati.

- Moramo se educirati kako bismo primijenili bolje prakse, razumjeli situaciju i zaštitili one kojima je to potrebno, a posebno žrtve trgovine ljudima - istaknula je Jozak-Mađar.

Okrugli sto organiziran je uz saradnju i podršku Misije OESS-a u BiH i okupio je predstavnike ministarstava, sudova, tužilaštava, Službe za poslove sa strancima, Advokatske komore, centara za socijalni rad, te drugih vladinih i nevladinih organizacija u SBK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.