SIGURNOST

MUP ZDK: Iz saobraćaja isključeno 30 autobusa

Kontrolirana ukupno 153 vozila

D. Pašalić

D. Pa.

1.11.2018

Zenička policija tokom realizirane akcije kontrole učesnika u saobraćaju isključila je iz saobraćaja 30 autobusa kojim se vrši javni prijevoz putnika, kao i ugovoreni prijevoz učenika zbog tehničke neispravnosti.   

Naime, od 24. do 26. oktobra policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su na svim putevima na području Kantona realizirali akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, s posebnim akcentom na kontrolu tehničke ispravnosti motornih vozila kojima se vrši javni prijevoz putnika, kao i ugovoreni prijevoz učenika.  

Prema riječima Aldine Alić, portparola MUP-a ZDK, akcija je realizirana u saradnji sa stanicama za tehnički pregled vozila, gdje su vozila, nakon izvršene kontrole i uočene neispravnosti, upućivana na vanredni tehnički pregled.

- Aktivnosti policijskih službenika bile su usmjerene na poduzimanje represivnih mjera prema prijevozničkim firmama i vozačima zbog činjenja naznačenih prekršaja, shodno odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, a sankcionirani su počinioci i drugih prekršaja iz ovog zakona - pojašnjava Alić. 

Tokom akcije kontrolirana su ukupno 153 vozila, dok je na vanredni tehnički pregled upućeno 81 vozilo.

- U okviru akcije 44 vozila su isključena iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti, od čega 30 autobusa kojima se vrši javni prijevoz putnika, kao i ugovoreni prijevoz učenika. Zbog utvrđenih prekršaja u ovoj akciji je izdato 106 prekršajnih naloga - ističe Alić.  

Posebno naglašava da će se i u narednom periodu, s ciljem unapređenja postojećeg stanja, provoditi slične akcije u saobraćaju, koje će biti usmjerene na poduzimanje represivnih mjera prema vozačima za koje se utvrdi da upravljaju motornim vozilima koja ne zadovoljavaju kriterije tehničke ispravnosti da bi se sigurnost odvijanja saobraćaja na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona podigla na što viši nivo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.