SUDBINE RVI Ćazim Kolić iz Palinovića kod Zenice moli za pomoć

Riskirao sam život za ovu državu, a ona mi zauzvrat ništa nije dala

Ovom 56-godišnjem Zeničaninu u avgustu dijagnosticiran rak pluća <195> Jedini sam RVI koji nije stambeno zbrinut, tvrdi Kolić

D. PAŠALIĆ

Ćazim sa suprugom Safetom: Kako ćemo ovdje prezimiti

Foto: B. Mahmić


Ćazim Kolić iz Palinovića kod Zenice, ratni vojni invalid, još je jedan dokaz da su oni koji su se borili za državu i riskirali život, danas potpuno na margini. Ovom 56-godišnjem Zeničaninu u avgustu je dijagnosticiran karcinom pluća, što ga je, uz njegovih 40 posto trajne invalidnosti, itekako dotuklo.

Kritično stanje

U Palinovićima živi u kući koju je njegova supruga Safeta naslijedila od oca, a koja je u veoma lošem stanju. I put do Palinovića je katastrofalan, zbog čega Ćazimu odlasci na kontrole i hemoterapije dodatno otežavaju ionako tešku situaciju u kojoj se nalazi.

- Svaki put kada trebam na hemoterapiju ili kontrolu u bolnicu, moram platiti nekome da me vozi. Dajem skoro svaki dan 30 KM samo za prijevoz, a da ne govorim koliko mi je bolno voziti se makadamom, treskati se... – priča Kolić.

Njegova supruga Safeta, brišući suze, kaže da ne znaju kako će dočekati zimu u Palinovićima.

- Osuđeni smo ovdje na milost i nemilost. Kako ćemo prezimiti, ne znamo, neka nam je Bog na pomoći. Dobili smo saglasnost od gradonačelnika da u ugostiteljske objekte postavimo kutije za prikupljanje pomoći, ali vjerujte da nama to nema ko napraviti, a kamoli postaviti – govori Safeta.

Dok se bori s teškom bolešću, vjerujući u najbolji ishod, Ćazim mašta da će dobiti makar dvadesetak kvadrata neke garsonijere, koliko mu pripada kao ratnom vojnom invalidu.

- Jedini sam RVI koji nije stambeno zbrinut. Bio sam na listi čekanja, ali nikad ništa. Išao sam u Općinu, obećavali su mi stan koji mi pripada, ali do sada se ništa nije desilo. Žalosno je što sam jedini koji nije dobio stan. Riskirao sam život za ovu državu, a ona mi zauzvrat ništa nije dala – ogorčen je Kolić.

 Izgubili vjeru

Budući da su supružnici Kolić, kako nam kažu, izgubili vjeru u državu i vlast, odlučili su svoju priču podijeliti s javnošću, vjerujući da još ima dobrih ljudi koji će im pomoći da prevaziđu tešku situaciju u kojoj se nalaze. Svi koji žele pomoći Kolićima, mogu ih kontaktirati na broj 062-624-202.

Dva puta ranjavan

Osim karcinoma pluća, koji mu je dijagnosticiran redovnom kontrolom, Kolićevo stanje teško je i zbog ratnih ozljeda.

- Četiri godine proveo sam u ratu, dva puta sam ranjavan. Ostalo mi je zrno pored kičme i nikada nije izvađeno. Nemam slezenu, dijafragmu, lijevo plućno krilo je 25 posto bez funkcije, a karicnom prelazi i na jetru i kosti – govori Kolić.

NA VRH

Podijeli članak na