USPJESI Samouki tattoo majstor na koži stvara mala umjetnička djela

Mladi Brezanin karijeru planira nastaviti u Holandiji

Tetoviranje nije jednostavan posao kao što svi misle, potrebno je da znaš odlično crtati i da voliš ono što radiš, kaže on

E. DŽAFIĆ
07.11.2018 08:24

Silajdžić: Najviše se tetoviraju mladi u dobi između 20 i 30 godina

Sedin Silajdžić (29), samouki umjetnik iz Breze, umjesto na papiru stvara mala umjetnička djela na ljudskoj koži. Tetoviranjem se bavi tri godine, a zahvaljujući trudu i posvećenosti, postao je jedan od najboljih tattoo majstora na području Breze i šire.

Neizbrisiv trag

- Sve sam naučio sam. Na samom početku tetoviranje mi je bilo samo hobi, ali kasnije, kada sam vidio da mi to ide i da ima zainteresiranih, počeo sam naplaćivati svoj rad. Uspio sam nešto i uštedjeti i tim novcem planiram otići u Holandiju, gdje bih se nastavio baviti tetoviranjem. Nadam se da ću u tom uspjeti i tamo ostati - kaže Silajdžić.

Dodaje da je bh. društvo još puno predrasuda prema ovoj umjetnosti.

- Samo rijetki odluče da ostave gotovo neizbrisiv trag na svom tijelu. Najviše hrabrosti za ovaj vid ukrašavanja tijela  imaju muškarci u dobi između 20 i 30 godina, iako su česti slučajevi da se i djevojke tetoviraju - objašnjava Silajdžić.

Tetoviranje, kako kaže, nije jednostavan posao kao što svi misle.

Sve sterilno

- Potrebno je znati dobro crtati i voljeti to što radiš. Kada mušterija dođe, prvo odredimo veličinu crteža, koji onda prenesemo na tijelo pomoću posebnog indiga za tetoviranje. Za rad se koriste različite igle za linije i sjene, a sve, naravno, mora biti sterilno. Manji dio opreme nabavio sam u BiH, a ostatak u SAD i Velikoj Britaniji - rekao je Silajdžić.

Veličina i motiv

Silajdžić kaže da cijenu tetovaže određuju veličina i motiv koji su na njoj.

- Svoje radove pokazujem na  Facebook profilu, putem kojeg i primam narudžbe Ono što se trenutno najviše traži jesu stihovi, ruže, maurski elementi, tribal, iako ima i dosta neobičnih želja – objašnjava Silajdžić.

  • Neki od Silajdžićevih radova
    Neki od Silajdžićevih radova
NA VRH