MAGLAJ

I najmlađi pokazali humanost i prikupili pomoć za migrante

Predstavnici maglajskog „Merhameta“ krajem sedmice otputovat će Bihać i uručiti prikupljenu pomoć migrantima koji su smješteni u tamošnjem tranzitnom centru

S primopredaje prikupljene pomoći u vrtiću „Maglajska mala raja“

Piše: N. BRADARIĆ

14.11.2018

Humanitarna akcija prikupljanja pomoći za djecu migranata u Bosni i Hercegovini pod nazivom ”Dajem slatkiš za tvoj osmijeh“, koju je pokrenula humanitarna organizacija ”Merhamet“ MDD, traje do kraja sedmice.

Izuzetan odjek

Tada će predstavnici maglajskog „Merhameta“ otputovati u Bihać i uručiti prikupljenu pomoć migrantima iz Sirije i drugih zemalja koji su smješteni u tamošnjem tranzitnom centru.

Regionalni odbor „Merhameta“ Maglaj akciju ”Dajem slatiš za tvoj osmijeh“, osim u Maglaju, organizirao je i na području Zavidovića, Doboj-Juga, Tešnja i Odžaka. Akcija je imala izuzetan odjek među učenicima osnovnih i srednjih škola te građanima.

- Možda ćemo imati i problema s transportom jer je akcija bila izuzetno uspješna - rekla nam je Sanela Omerović, direktorica RO „Merhamet“ Maglaj, i dodala da će se odlaskom u Bihać i posjetom migrantima i sami uvjeriti u njihove potrebe.

U akciju ”Dajem slatkiš za tvoj osmijeh“ uključili su se i članovi Omladinskog nogometnog kluba Sportino ma te mališani koji pohađaju Privatnu predškolsku ustanovu (PPU) „Maglajska mala raja“.

Jedna prostorija ove ustanove prepuna je bila paketa i paketića punih hrane, slatkiša, odjeće, obuće igračaka. Djeca koja pohađaju ovu ustanovu redovno učestvuju u humanitarnim akcijama, posebno ako se prikuplja novac za liječenje njihovih drugara, kao što je to bio slučaj za Arslana Kulačića i Eldara Heralića.

Poklonili slatkiše

- Mi smo izuzetno zadovoljni rezultatima akcija, a najvažnije je da naša djeca od djetinjstva razvijaju osjećaj humanosti i spremnosti pomoći drugima. Osim slatkiša, najviše smo prikupili dječijih zimskih jakni i obuće - ispričala nam je Armina Bočić, direktorica PPU „Maglajska mala raja“.

Zahvalni svima 

- Hvala građanima, učenicima osnovnih i srednjih škola jer je, osim slatkiša, prikupljeno i ono što je izbjeglicama u ovom trenutku najpotrebnije. To su vreće za spavanje, deke, konzervirana hrana i sredstva za ličnu higijenu - kaže Omerović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.