DOGOVORI

Konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK do 25. novembra

Dodaje da će naredne sedmice obaviti konsultacije s devet političkih subjekata koji su izborili mandate

Duvnjak: Konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK do 25. novembra. D. P.

D. Pa.

15.11.2018

Konstituirajuća sjednica novog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) bit će održana u narednih deset dana, a ne kasnije od 25. novembra – Dana državnosti BiH, potvrdio je za naš list Jasmin Duvnjak, aktuelni predsjedavajući Kantonalne skupštine.  

Kako je pojasnio, Stručna služba Skupštine ZDK tek jučer je primila od Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) službenu potvrdu rezultata, što znači da do 16. novembra, kada je bio rok za kantonalne skupštine da održe konstituirajuće sjednice, neće moći ispuniti ovu obavezu.  

- Ustav Federacije BiH nalaže održavanje konstituirajuće sjednice deset dana od dana objave potvrđenih rezultata, ali kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata općih izbora 2018., imamo nekoliko situacija i dešavanja koja nisu bila uobičajena u ranijm izbornim procesima – kaže Duvnjak.  

Dodaje da će naredne sedmice obaviti konsultacije s devet političkih subjekata koji su izborili mandate u Skupštini ZDK, a kada bi trebao biti dogovoren i termin sjednice, na kojoj će zastupnici prihvatiti mandate i položiti zakletvu.  

Podsjetimo, ZDK je, nakon Tuzlanskog, drugi kanton koji je formirao vlast bez SDA. Novu većinu, a nakon više od 20 godina vladavine SDA, činit će SDP BiH, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Nezavisni blok, A-SDA i Stranka za BiH, a imaju 21 od ukupno 35 mandata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.