VISOKO

U iskopavanjima sudjelovalo više od 300 volontera iz 30 zemalja

U Visoko su od juna do septembra stizali volonteri iz Brazila, Ekvadora, Meksika, Australije, SAD, Kine i Rusije, ali i iz skoro svih zemalja Evrope

Volonteri ljetos čistili podzemne prolaze i otkrivali betonske blokove

N. SMAJOVIĆ

21.11.2018

Deveta sezona volontiranja u Bosanskoj dolini piramida te peti projekt Fondacije “Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem” privukli su ove godine u Visoko više od 300 volontera iz 30 zemalja. Kraj arheološke sezone u Visokom bio je dobar povod i za rezime još jedne uspješne godine.

Glavni zadatak

– “Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem” su program čiji glavni zadatak nisu samo čišćenje prahistorijskih podzemnih prolaza i otkrivanje betonskih blokova na površini piramide nego i druženje, upoznavanje, širenje informacija i dobre energije, kao i upoznavanje kulturno-historijskih i prirodnih ljepota naše zemlje. U Visoko su ove sezone od juna do septembra stizali volonteri iz Brazila, Ekvadora, Meksika, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije pa do skoro svih zemalja Evrope – pojasnio nam je koordinator volontera u Fondaciji Ajdin Ahmetspahić.

Utisci koje nose iz naše zemlje, i više su nego odlični, a interesantno je da su u Visoko dolazile kompletne porodice, bračni parovi, stariji ljudi, kao i oni najmlađi, a sve ih je spojio jedan cilj – pomoć u istraživanju i učešće u historijskom projektu koji se odvija u Visokom.

Gosti iz Teksasa

- Dolazimo iz Teksasa, a u gradu u kojem živimo, održano je predavanje o bosanskim piramidama. Inače, kad sam imao 13 godina, imao sam priliku obići piramide Maja i Asteka u Peruu i Meksiku, a kad sam čuo za piramide u Bosni, to me je veoma zainteresiralo. Bila mi je čudna ta priča pa smo se tako majka i ja odlučili za dolazak u Bosnu – ispričao nam je Ostin Džingens (Jingens), koji je ove godine, zajedno sa majkom Lori, bio dio ekspedicije.

Prijave putem zvanične stranice

Volonteri su tokom ove sezone radili na više lokacija u Visokom i uradili veoma mnogo posla, a iako je zimski period i volontera više nema, u Fondaciji su već odavno počeli pripreme za narednu sezonu. Volonteri se prijaviti mogu preko zvanične internet-stranice Fondacije. Bitno je spomenuti da su volonteri, osim rada, u dane vikenda imali priliku obići i brojne druge znamenitosti BiH, od Sarajeva do Konjica i Mostara.



Ahmetspahić: Druženje i upoznavanje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.