SVEČANO

Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Maglaju

I velika carstva su propadala, a Bosna je opstajala - kazala je profesorica Kotorić

Delegacije Općine, udruženja i političkih stranaka položile cvijeće. N. Br.

N. Br.

23.11.2018

Pred veliki praznik, 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Maglaju se već osjeća svečana atmosfera. Veselo je bilo u školama i vrtićima uz prigodne programe, pjesmu i ples, jer Bosna i Hercegovina je sazdana na višestoljetnoj tradiciji tolerancije i suživota različitih naroda, kultura i religija. U prepunoj kino-sali Doma kulture održana je svečana akademija, na kojoj je o kontinuitetu državnosti na prostoru BiH govorila profesorica historije Sanela Kotorić. 

- Elementi državnosti na ovim prostorima nisu samo od vremena ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a nego i odranije, čak od antičkih vremena -  naglasila je profesorica Kotorić i na kraju svoga izlaganja uputila poruku: "Očuvati elemente državnosti, granice i u tim granicama ljude bez kojih država ne bi postojala je ono što je izazov pred svima nama koji BiH doživljavamo kao svoju domovinu. Možda je patetično, ali historija nas je naučila da su i veća carstva propadala, a Bosna opstajala, da su sve različitosti bile ono što nas je na kraju spojilo a ne razdvojilo i da je zajedništvo jedini model po kojem treba da živimo."

Prisutnima su se obratili Radovan Gorčinović, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a, Svjetlana Zamboni, predsjedavajuća Općinskog vijeća, i Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik. U prigodnom programu učestvovali su članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj, učenice Osnovne škole "Maglaj" pod vodstvom učiteljice Ervine Čičkušić te učenici Gimnazije Almin Hodžić i Hariz Sprečo. 

Inače, prije same akademije, delegacije Općine, udruženja i političkih stranaka položile su cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana, spomenike narodnih heroja i prvoboraca, te partizanska spomen-obilježja na Čakalovcu i Novom Šeheru.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Šta građani žele domovini povodom velikog praznika?  

- Bosna i Hercegovina i njene vlasti trebaju se zauzeti za ovu našu djecu što odlaze za boljim životom - kazala je Suada Hodžić.

Mevlida Omerović kaže da "bi poželjela jednu veliku, sretnu avliju za sve ljude koji vole ovu zemlju i žive u njoj, a i za one koji su iz  subjektivnih i objektivnih razloga otišli, i oni su naši. Ko je okusio ovaj zrak, on to ne može zaboraviti". 

- Mir, slobodu, prosperitet, jednakost, pravo i pravdu, prosperitet mladih i vječnost opstanka ove države - poželio je domovini Muhamed Hećimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.