BREZA

Ukoliko se ne poveća cijena uglja, budućnost Rudnika je neizvjesna

Nadam se da ćemo uz neophodnu nabavku nove otkopne opreme u narednom periodu ostvarivati još bolje proizvodne rezultate, kazao je Zaimović

Rudnik Breza proizveo 600.000 tona uglja. E. Džafić

Piše: E. DŽAFIĆ

25.11.2018

Rudnik mrkog uglja Breza i ove godine ispunio je plan proizvodnje uglja za 2018. godinu u iznosu od 600.000 tona. 

Godišnji ciljevi

Stanje proizvodnih kapaciteta i napredovanje radova pokazuje da će do kraja ove godine biti proizvedeno dodatnih 50.000 tona. Međutim, iako Rudnik Breza ostvaruje godišnje ciljeve, cijena uglja koja je ispod minimalne 60 KM po toni, pokazuje da ove godine ipak neće poslovati pozitivno.

- Nadam se da ćemo uz neophodnu nabavku nove otkopne opreme u narednom periodu ostvarivati još bolje proizvodne rezultate, postići još veću sigurnost na radu i humanizaciju rada rudara - kazao je Ćamil Zaimović, direktor RMU Breza.


Zaimović: Nadležne institucije moraju reagirati. E. Džafić

Kako je kazao direktor Zaimović, prošla godina za Rudnik bila je izvan svih očekivanja, poslovali su pozitivno, bez obzira na malu otkupnu vrijednost uglja, koja nije povećana od 2009. godine. Međutim, za ovu godinu, predviđanja nisu takva.

 Potrebni radnici

- Bit ćemo sretni ako uspijemo biti milion ili dva u minusu. Proizvodimo dvije tone po nadnici, isplaćujemo penziono osiguranje, imamo više od 1.300 zaposlenih te će biti potrebno još 150 radnika. Ali, mi s ovom cijenom uglja ne možemo poslovati pozitivno, zato je budućnost Rudnika neizvjesna - rekao je Zaimović.

Zlatno doba

Rudnik je u 2017. godini poslovao bolje nego u zlatno doba heroja rada Alije Sirotanovića, ali, prema riječima Zaimovića, više se oprema i isplata plaća neće moći pokriti ako Vlada FBiH ne reagira.

- Cijena uglja se mora povećati, ne može ostati ista kao prije skoro deset godina. Ako nadležne institucije ne reagiraju, Rudnik će se samo moći zatvoriti - ističe Zaimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.