ZENICA Aktivizam protiv rodno zasnovanog nasilja

Na Kamberovića polju mališani poslali snažnu poruku: Podižemo svoj glas protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Trka s Amelom Tukom

D. J.
26.11.2018 15:31

S današnje manifestacije

Foto: D. J.

Udruženje „Medica“ Zenica, povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, organiziralo je manifestaciju: "Trka s Amelom Tukom" u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Više stotina zeničkih mališana, članova Sportskog društva „Winner“, odazvalo se i protrčalo jedan krug po tartan stazi atletskog stadiona na Kamberovića polju u Zenici, a s tribine su ih bodrili roditelji i prijatelji. Na manifestaciji su učestvovali i članovi Udruženja „Zenica trči“ kao i drugi rekreativci.

- Ove godine smo ovaj događaj organizirali na malo drugačiji način. Svako od nas može razmisliti kako i na koji način da pruži svoj doprinos kako bi se spriječilo nasilje nad ženama i djevojčicama. Ne smijemo zaboraviti da je svaka treća žena izložena nekom vidu nasilja. Danas želimo svijet obojiti u narandžasto i reći da ćemo zaustaviti to nasilje. Moramo svi raditi više na prevenciji, mi danas iz Zenice šaljemo snažnu poruku. Mladi su ogroman potencijal koji mogu dati značajan utjecaj u prevenciji nasilja, bez snažne žene ne možemo imati niti snažnu porodicu, a ni zajednicu - rekla je direktorica „Medice“ Sabiha Husić i dodala na kraju kako je pozitivno iznenađena brojem osoba koji su učestvovali u ovoj manifestaciji.

- Činimo dobra djela, budimo dobri ljudi i radimo lijepe stvari. Obećajmo, prije svega, sami sebi, a zatim i svima ostalima da nećemo činiti nasilje. Volimo svoje majke, sestre i budimo ponosni što ih imamo pokraj sebe. Čujte me i spriječite nasilje nad djevojčicama i ženama - rekao je u svojem obraćnju Amel Tuka.  

Nakon utrke su svi učesnici poslali zajedničku poruku: Podižemo svoj glas protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

NA VRH