ZENICA

Adnan Bubalo živi od fotografiranja prekrasnih pejzaža

Počeo karijeru kao ratni fotograf, no odabrao je da fotografira prirodu nakon nesretnog životnog razdoblja

S predavanja u Zenici kojem je prisustvovalo tridesetak zaljubljenika u fotografiju

D. JURIŠIĆ

30.11.2018

Najbolji pejzažni (landscape) fotograf u regionu Adnan Bubalo održao je predavanje u Zenici u organizaciji Udruženja "Azimuth 135".

Savršen spoj

Ljubav prema fotografiji i planinarstvu rezultirala je savršenim spojem njegovog talenta i prizora ispred objektiva. Ovaj rođeni 47-godišnji Fojničanin svoju karijeru počeo je kao ratni fotograf, no ljubav prema prirodi ga je u potpunosti osvojila.

- U samom početku to nije bila ljubav, nego neka vrsta mržnje prema fotografiji, kao mlad momak od 20 godina sam u brigadi raspoređen na mjesto ratnog fotografa. Prvih nekoliko dana sam mislio da je to dobro jer neću biti u rovu, ali brzo sam shvatio da je to mnogo teže. Nije postojala ljubav, trebalo je uraditi zadatak i sačuvati živu glavu. Tek nakon rata i završenog fakulteta, kad sam došao u priliku da kupim digitalni aparat to je polako krenulo, intenzivnije od 2003. godine. Ovo nije hobi, vjerovatno sam jedini na Balkanu koji živi od ovoga – rekao je u izjavi za „Dnevni avaz“ Bubalo.

 Dodao je da je odabrao prirodu nakon jednog nesretnog razdoblja u njegovom životu.

- Otac je umro 1992. godine, brat je poginuo 1993. godine kao sedamnaestogodišnjak, poslije se mama razboljela. Boravak u prirodi me je činio boljim i to sam želio zabilježiti. To je jedna vrsta terapije za mene – kaže on.

Dodaje da su mu neke fotografije donijele puno koristi.

- Ako moram izabrati jednu, onda je to fotografija mog prijatelja kojeg sam fotografirao kad smo bili zajedno na Materhornu. Ona je izložena u muzeju Gasometer u njemačkom Oberhauzenu na platnu veličine 3x2 metra – rekao je Bubalo, koji je u protekle dvije godine posjetio 16 država i proveo mnogo dana na terenu.

Teška oprema

Predavanju je prisustvovalo tridesetak zaljubljenika u fotografiju koji su imali priliku isprobati kako je nositi na leđima torbu sa skoro 15 kilograma opreme i potom vidjeti šta se sve u njoj nalazi.

Bogat profesionalni život

Bubalo je svoje fotografije objavljivao u brojnim svjetskim magazinima poput „National Geographic Travelera“, „National Geographic USA“, „Digital photographer UK“, „Digital SLR“ fotografskog magazina, televizijskog kanala „The Weather Channel“, novine „The Huffington Post“ itd. Također, oficijelni je fotograf regionalnog projekta "Via Dinarica", misije UNDP-a u Bosni i Hercegovini, te partner kompanije „Sony BH“. Bio je član nekoliko žirija međunarodnih fotografskih takmičenja, a održao je i nekoliko samostalnih izložbi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.