BH. DIJASPORA

Njemica porijeklom iz Vareša pravi diplomski rad o Maglaju

Odlično govori naš jezik, a to je zasluga njenog oca Ivice. Ići ću i na teren jer me veoma interesira kako mještani žive suočeni s opasnostima, kaže Ilić

O problemu s minama u Maglaju saznala iz podataka BH MAC-a

N.BRADARIĆ

1.12.2018

Ovih dana u Maglaju boravi Nele Ilić (23), studentica na Tehničkom fakultetu u Berlinu.

Spremni pomoći

Nele studira pejzažnu arhitekturu, a razlog njenog boravka je diplomski rad za koji je odabrala da piše o problemima s kojima se često suočavaju stanovnici ovih područja, a to su poplave, klizišta i prisustvo minskih polja.

Ova rođena Njemica odlično govori naš jezik, a sve je to zasluga njenog oca Ivice.

- Moj tata je iz Bosne, tačnije iz Vareša. Često tamo odlazim sa porodicom, ocem Ivicom, majkom Kristinom i starijim bratom Tilijem. U Maglaju do sada nikada nisam bila. Ovdje sam upoznala puno ljudi, svi su spremni pomoći i to mi se mnogo sviđa. Osjećam da sam ovdje zaista dobrodošla – kazala nam je Ilić.

Ilić: Osjeća se dobrodošla

Iako se na prvi pogled možda i ne čini, tema njenog diplomskog rada na određeni način vezana je za poziv koji je odabrala.

- Pisat ću o minskoj situaciji u Bosni. Gledajući podatke BHMAC-a vidjela sam da je Maglaj okružen brojnim minskim poljima. Ima i drugih problema, kao što su poplave i klizišta koji su ovo područje pogodili prije četiri godine i odlučila sam da bi bilo jako interesantno doći u Maglaj – objasnila je Ilić.

Kako nam kaže, vrlo je zadovoljna dosadašnjim razgovorima koje je vodila s Antom Maglicom, šefom Civilne zaštite u gradu, ali i brojnim drugim ljudima.

 Ko je krivac

- Ići ću i na teren jer me veoma interesira kako mještani žive suočeni sa opasnostima, u blizini minskih polja ili na području koja su nebrojeno puta plavljena, da im kuće ugrožavaju klizišta. A ko je glavni krivac? Ovdje bih to trebala saznati, čuti šta kažu stručnjaci i odgovoriti na to pitanje - rekla nam je Ilić.

Tema se svidjela i profesorima 

Ilić će u Maglaju boraviti još sedam dana i smatra da će joj to biti dovoljno da u najvećoj mjeri okonča potrebna istraživanja.

- Lijepo mi je i rado bih ostala malo duže, ali mislim da će mi dvije sedmice biti dovoljne. Nekih šest mjeseci će mi trebati da završim diplomski rad i nadam se da će biti uspješan. Moji profesori smatraju da pišem o interesantnoj temi, jer u Njemačkoj to nije problem – kaže Ilić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.