ZENICA Zimska manifestacija prvi put u gradu čelika

„Ze Adventure“ nudi svjetske premijere filmova, koncerte, predstave za djecu

Za realiziranje sadržaja od 1. decembra do 11. januara naredne godine izdvojeno 100.000 maraka. Želimo da Zeničani ne moraju ići u manja mjesta da bi se proveli, kaže Kasumović

D. PAŠALIĆ
02.12.2018 13:40

U Zenici će ove godine prvi put biti organizirana zimska manifestacija “Ze Adventure”, za koju se organizatori nadaju da će u budućnosti biti tradicionalna u zimskom periodu i da će uljepšavati novogodišnje praznike te božićne blagdane. 

Brojni sadržaji

Za realiziranje brojnih sadržaja u periodu od 1. decembra do 11. januara naredne godine izdvojeno je 100.000 maraka, a građanima će biti ponuđeni brojni sadržaji.

Povodom toga, jučer je organizirana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program “Ze Adventure”, na kojoj se obratio i Fuad Kasumović, koji je poručio da mu je želja kao gradonačelniku da oživi grad.

- Želja mi je da Zeničani ne moraju ići u manja mjesta da bi se proveli, kako omladina, djeca, tako i stari. Ova manifestacija trajat će skoro mjesec i po i želimo da se svaki dan nešto dešava - kazao je Kasumović.

Posebno je napomenuo da je do sada u Zenici bilo samo “Zeničko proljeće”, koje je godinama prolazilo nezapaženo, a da je organiziranje ove, ali i nedavne manifestacije “Summerfest”, prilika da sarađuju javne ustanove.

Nandino Škrbić, direktor RTV Zenica, kazao je da je zima godišnje doba kada se ljudi zadržavaju u domovima, pa su odlučili da im priušte odlične sadržaje na Trgu i u Pozorištu.

- Kada se radi o centralnim događajima na Trgu Alije Izetbegovića, tu je koncert „Crvene jabuke“, doček Nove godine, mini koncert Ivana Jelića, Dječiji novogodišnji program… Tokom svih decembarskih dana, osim advent kućica na gradskom trgu i klizališta, bit će brojna muzička dešavanja i sadržaji - najavio je Škrbić.

 Svjetske premijere

Osim toga, u okviru ove manifestacije u zeničkom kinu Zeničani će prvi u svijetu imati priliku vidjeti četiri premijere filma i to svakog četvrtka u decembru. U okviru zimske pustolovine bit će i koncerti za katolički i pravoslavni Božić, a organizatori očekuju ogroman odziv sugrađana.

 Bogat muzički program  

Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, najavio je kako će u okviru zimske pustolovine biti realizirano 28 programskih sadržaja.

- Potrudili smo se glavninu pozorišnih sadržaja posvetiti djeci i mladima. Od 15 predstava njih deset je za djecu i mlade. Tu je i bogat muzički program i to novogodišnji koncert Omladinskog hora Zenica, veliki akustični koncert „Van Goga“, Kamernog simfonijskog orkestra… - najavio je Begagić.

Oglasi

NA VRH