Usavršavanje i obučavanje policije MUP-a ZDK

ZENICA Uspješno realizirana obuka iz oblasti kontradiverzione zaštite

Usavršavanje i obučavanje policije MUP-a ZDK Demonstrirane i procedure obilježavanja, uklanjanja i uništavanja eksplozivnog sredstva

U Centru za obuku policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uspješno je završena obuka pripadnika Uprave policije MUP-a ZDK iz oblasti kontradiverzione zaštite.

Aldina Alić, glasnogovornica MUP-a ZDK, pojašnjava da se stručno osposobljavanje i usavršavanje policajaca sastojalo se od teoretskog i praktičnog dijela, gdje su u okviru teoretskog dijela, na održanim predavanjima, obrađene teme terorizma, osnovnih pojmova kontradiverzione zaštite, vrste i načina vršenja kontradiverzionih pregleda, postupanja u slučaju bombaške prijetnje, procedura istrage na mjestu eksplozije...

- U praktičnom dijelu obuke demonstrirane su procedure vršenja kontradiverzionog pregleda vozila, otvorenih i zatvorenih prostora, pregled eskorta vozila, vršenje uviđaja na mjestu eksplozije, kao i tehnike prikupljanja i izuzimanja dokaznog materijala – kaže Alić.

Dodaje da su u praktičnom dijelu obuke demonstrirane i procedure obilježavanja, uklanjanja i uništavanja eksplozivnog sredstva.

Prilikom obilaska poligona za obuku, Semir Šut, policijski komesar. se neposredno na licu mjesta informisao o dinamici i kvaliteti izvedene obuke. U svom obraćanju istakao je kako je ova obuka pokazatelj napora koji se ulažu na usavršavanju i obučavanju pripadnika policije.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH