ZENICA

Usavršavanje i obučavanje policije MUP-a ZDK

Demonstrirane i procedure obilježavanja, uklanjanja i uništavanja eksplozivnog sredstva

D. PAŠALIĆ

3.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Centru za obuku policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uspješno je završena obuka pripadnika Uprave policije MUP-a ZDK iz oblasti kontradiverzione zaštite.

Aldina Alić, glasnogovornica MUP-a ZDK, pojašnjava da se stručno osposobljavanje i usavršavanje policajaca sastojalo se od teoretskog i praktičnog dijela, gdje su u okviru teoretskog dijela, na održanim predavanjima, obrađene teme terorizma, osnovnih pojmova kontradiverzione zaštite, vrste i načina vršenja kontradiverzionih pregleda, postupanja u slučaju bombaške prijetnje, procedura istrage na mjestu eksplozije...

- U praktičnom dijelu obuke demonstrirane su procedure vršenja kontradiverzionog pregleda vozila, otvorenih i zatvorenih prostora, pregled eskorta vozila, vršenje uviđaja na mjestu eksplozije, kao i tehnike prikupljanja i izuzimanja dokaznog materijala – kaže Alić.

Dodaje da su u praktičnom dijelu obuke demonstrirane i procedure obilježavanja, uklanjanja i uništavanja eksplozivnog sredstva.

Prilikom obilaska poligona za obuku, Semir Šut, policijski komesar. se neposredno na licu mjesta informisao o dinamici i kvaliteti izvedene obuke. U svom obraćanju istakao je kako je ova obuka pokazatelj napora koji se ulažu na usavršavanju i obučavanju pripadnika policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.