ZENICA

Pacijenti s karcinomom moraju kupovati citostatike

Riječ je o lijekovima koji se daju pacijentima s karcinomom debelog crijeva i mokraćne bešike

Kantonalna bolnica u Zenici: Pacijenti koji idu na hemoterapiju moraju kupiti citostatike

D. PAŠALIĆ

19.12.2018

U Kantonalnoj bolnici Zenica nedostaju dva citostatika za liječenje hemoterapijom, zbog čega su pacijenti primorani sami sebi kupovati glavne sastojke kako bi primili hemoterapiju, saznaje „Dnevni avaz“.

Hemoterapijski protokol

Ove informacije potvrdila nam je i Aida Buro, portparol zeničke bolnice, kazavši da je problem nedostatka citostatika zastupljen u svim onkološkim centrima u Bosni i Hercegovini.

- Trenutna situacija sa citostaticima u Odjelu onkologije i radioterapije naše bolnice je takva da nedostaju dva citostatika. To su „Ca folinat“ kod visokodoznih hemoterapijskih protokola za karcinom debelog crijeva i „immucist“ za mokraćnu bešiku – pojašnjava Buro.

Ističe da su dobili informaciju kako „immucista“ neće biti sve do kraja januara naredne godine.

Posebno je alarmantno što „Ca folinata“ nedostaje već duže vrijeme, zbog čega su pacijenti primorani da, ako žele primiti hemoterapiju, sami sebi osiguravaju ovaj citostatik.

- Samo jedan od pobrojanih citostatika nedostaje duže vrijeme, odnosno više od dva mjeseca i to je „Ca folinat“. Pacijentima je omogućen povrat novca u punom iznosu preko Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja – kaže Buro.

Bez uloge

Snabdijevanje citostaticima svih onkoloških centara u državi je briga Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja koji je odgovoran za redovnu isporuku lijekova jer bolnice i klinički centri nemaju nikakvu ulogu u tom procesu.

Apelirali na nedostatak

Buro ističe da su u više navrata apelirali na nedostatak citostatika koji otežavaju svakodnevni proces rada.

- Kraj jedne i početak druge godine je uvijek kritičan period za redovno snabdijevanje citostaticima zbog raspisivanja tendera, ali i procedura javnih nabavki, koji su zakonom regulirani – kaže Buro.



Buro: Problem svih onkoloških centara

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.