RMU ZENICA

Rudari jame Stranjani podigli spomen-obilježje stradalim kolegama

Ovo obilježje treba biti podsjetnik svakog dana da je rudarski posao težak, kazao je Vrškić

Svečano otkrivanje spomen-obilježja stradalim rudarima. B. Mahmić

D. PAŠALIĆ

19.12.2018

U pogonu Stranjani Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica danas je otkriveno spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na poginule rudare ovog pogona. 

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Uprave rudnika, porodice stradalih rudara, njihove kolege te Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Sredstva komorata

Prilika i čast da otkriju spomen-obilježje pripala je Lejli i Elminu Babiću, čiji je otac Almir poginuo u eksploziji metana koja se dogodila u ovom pogonu kobne 2009. godine.  

Interesantno je kako je spomen-obilježje podignuto većinom sredstvima koja su izdvojili komorati, uz podršku Uprave i direktora rudnika Nevzeta Vrškića.

- Respekt komoratima koji su ličnim angažmanom i sredstvima uradili ovo spomen-obilježje našim rudarima, a koji su radeći u pogonu Stranjani izgubili živote. Ovo obilježje treba biti podsjetnik svakog dana da je rudarski posao težak – kazao je Vrškić, dodajući da rudnik nikada nije i neće zaboraviti porodice stradalih rudara.

Prigodnim riječima obratio se i Husić, koji je kazao da je ponosan što se ovakav gest dogodio u zeničkom rudniku.

- Ponosan sam na ovo što se dešava u vašoj i mojoj kući - pogonu Stranjani. Ovo je proizvod jedinstva, odlučnosti, zajedništva, pa i tvrdoglavosti, ali i onoga što treba BiH i mislim da bi mnogi u državi trebali gledati na rudare – poručio je Husić.

Najavio je da će u narednom periodu raditi na ljudstvu, boljoj opremi, proizvodnji i plaćama, a da bi prvi pomak trebao da se dogodi prilikom pregovaračkog procesa, vezanog za kolektivni ugovor, koji je najavljen u prvoj polovini naredne godine.

Položeno cvijeće

Potom su brojne delegacije i porodice rudara položile cvijeće i odale počast poginulim rudarima, čija su imena upisana na spomen-obilježje koje će mnogim nadolazećim generacijama biti jasan i svakodnevni podsjetnik, kao i opomena na težak i častan posao rudara.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.