BREZA Nađa Čelik, samouka umjetnica, stvara zadivljujuća djela

Gimnazijalka zarađuje džeparac crtajući portrete

Interesiranje za umjetnost kao i sam talent za crtanje naslijedila od majke

E. DŽAFIĆ
25.12.2018 22:25

Čelik: Odluku o nastavku školovanja još nije donijela

Brezanka Nađa Čelik, 17-godišnja gimnazijalka, svoj umjetnički talent koristi da zaradi za džeparac. Običnom grafitnom olovkom pravi čuda, a sve je sama naučila. 

Uspjeh u školi

Nađa je treći razred brezanske Gimnazije, a za razliku od većine vršnjaka, ona sebi već zarađuje džeparac. O svom umijeću i talentu nije razmišljala do prije godinu, kada se počinje aktivno baviti umjetnošću.

- Interesiranje za umjetnost kao i sam talent za crtanje naslijedila sam od majke. Gledajući njene crteže, rodila se želja da i sama pokušam. Krajem prošle godine sam počela istraživati više o ovom umijeću i nacrtala svoje prve portrete – objašnjava Čelik.

Koliko je uspješna s kistom u ruci, toliko je dobra i u školi. Školske obaveze zbog crteža ne zanemaruje. Za jedan portret izdvoji najmanje tri sata, a ponekad crtanje iziskuje puno više vremena, tako da potroši i po sedam sati. Najviše voli da crta lica ljudi, jer svako je posebno i unikatno, ali crta i životinje, prirodu i apstraktne motive.

- Crtanje mi je hobi, ali mu posvećujem većinu svog vremena. Višesatno sjedenje za stolom s olovkom u umornoj ruci nije lako, ali sve vrijedi kada vidim osmijeh na licu kupca – kaže Čelik.

 Velika želja

Oduvijek joj je želja, kako kaže, školovati se na akademiji likovnih umjetnosti, ali s obzirom na perspektivu koju umjetnost nudi, konačnu odluku još nije donijela.

- Uzevši u obzir količinu truda i novca koji iziskuje, pa i neprepoznavanje talenta od državnih institucija, veoma je teško opstati kao umjetnik. Ali, naravno, kada nešto volimo i želimo raditi, moramo biti spremni na sve teškoće - smatra Čelik.

 Skup pribor 

Pribor za crtanje je raznovrstan, a često i veoma skup, dok cijena njenih radova zavisi od toga koliko je zahtjevan portret i od veličine crteža.

Portret osobe na papiru formata A4 košta 15 KM, međutim, zavisno od izmjena, cijena može rasti ili padati. Nađini radovi mogu se naći na njenom Instagram profilu, a preko Facebooka svi zainteresirani mogu se informirati o kupovini i naručivanju.

NA VRH