NACIONALNI SPOMENIK

Počela restauracija najstarije džamije u Rujnici kod Zavidovića

Nije u funkciji od 1988. godine i u ruševnom je stanju

Zavidovići: Obnova uz korištenje autentičnih materijala. A. M.

Ar. Memišević

26.12.2018

Nakon što je prikupljena potrebna dokumentacija i dozvole za početak radova, krenulo se sa restauracijom najstarije zavidovićke džamije u Rujnici, vjerskog objekta koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

Prilikom radova restauracije, konzervacije i sanacije objekata, sačuvat će se izvorni izgled objekta, uz korištenje izvornih materijala, njihove obrade i ugradnje.

Prema podacima iz Islamske zajednice Zavidovići, objekt je sagrađen 1935. godine, na mjestu starije drvene džamije koja je prenesena iz mjesta Kurtići, sadašnja općina Maglaj, Ozrenska padina.

Incijativa za restauracijom postoji već 10 godina, a u međuvremenu je izrađen projekt po propisima za rekonstrukciju nacionalnih spmenika.

- Ovo je prva faza, na rekonstrukciji. U toku su unutrašnji radovi na iskopavanju do temelja, potom slijedi betoniranje ploče te potkopavanje temelja, odnosno sanacija temeljne konstrukcije. Radove izvodi firma „Neimar“ Sarajevo, podizvođač je firma „Tuzlić“ - saznajemo od Ramiza Sušića, predsjednika Odbora za restauraciju džamije u Rujnici, i imama džemata Rujnica hafiza Semira ef. Bektaša.

Do sada prikupljena novčana sredstva osiguralo je Ministrarstvo za obrazovanje Zeničko-dobojskog kantona, te donacije džematlija, a akcija prikupljanja sredstava i dalje traje.

Stara džamija u Rujnici kod Zavidovića predstavlja karakterističan primjer narodne gradnje muslimanskih objekata u razdoblju između dva svjetska rata. Na osnovu podataka o zakladi zemljišta i na osnovo sjećanja mještana, pretpostavlja se da je džamija sagrađena u periodu od 1934. do 1935. godine, i to na mjestu starije drvene džamije koja je, prema sačuvanoj usmenoj tradiciji, prevezena na volovskim kolima 1934. godine iz mjesta Kurtići, sadašnja općina Maglaj, i rekomponirana u Rujnici.

Džamija nije u funkciji od 1988. godine i u ruševnom je stanju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.