PROJEKTI

Na proljeće modernizacija zeničkog izletišta Smetovi

Na proljeće izgradnja modernog većeg i manjeg dječijeg igrališta, najavio Talić

Smetovi: Popularno izletište u Zenici. Avaz

Piše: D. PAŠALIĆ

12.1.2019

U posljednjih 30 dana Nedim Talić, direktor Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, intenzivirao je aktivnosti na rješavanju problema Sportsko-rekreacione zone „Smetovi“, a sve da bi se ovo zeničko izletište konačno moderniziralo.

Tematski sastanci

Povodom toga obavljen je niz tematskih sastanaka s nevladinim sektorom, Gorskom službom spašavanja, Forumom građana, planinarima, Policijskom upravom Crkvice, koja je nadležna za sigurnost tog područja, te drugim relevantnim institucijama.

Prema riječima Talića, na Smetovima imaju neuređeno pitanje imovinskopravnih odnosa.

- Uputili smo dopis Službi za imovinskopravne poslove da saznamo koja su područja privatna, a koja javna. Prema tome ćemo imati jasniju sliku na kojim mjestima možemo pristupiti uređenju i izgradnji sadržaja na Smetovima – pojašnjava on.

Prve aktivnosti na uređenju popularnog izletišta Smetovi najavio je već u proljeće, a da se na konkretnom planu radi zajedno s Gradskom upravom, nadležnim službama i Razvojnom agencijom ZEDA.

- Već u proljeće slijedi realizacija zajedničkog projekta, a riječ je o postavljanju više od 15 klupa na području parkinga na Smetovima do spomenika, izgradnja modernog većeg i manjeg dječijeg igrališta, popravka ograde i stavljanje dotrajalog terena u prvobitnu namjenu te postavljanje sprava za vježbanje - najavljuje Talić.

Građani oduševljeni

Talić još jednom ističe da su poduzeli sve aktivnosti da bi u najskorije vrijeme imali uređenije područje Sportsko-rekreacione zone Smetovi, a vijest u vezi s modernizacijom zeničkih Smetova građani su dočekali s oduševljenjem i pozitivnim kritikama. 

Posebno je interesantno da se na Smetovima planira, u saradnji s partnerskim udruženjima, izgradnja „AIRsoft arene“, što bi svakako bilo svojevrsna atrakcija na ovom izletištu.

- Razmatramo mogućnosti naplate parking prostora čiji je kapacitet 350 mjesta za parkiranje – najavio je Talić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.