ZENICA

2.000 mještana Lukovog Polja prvi put će dobiti ambulantu

Godinama bili primorani pješačiti do ambulante u Radakovu, prelaziti magistralni put M-17 i tako se izlagati direktnoj opasnosti

Rusmir Isak ispred kuće u kojoj će biti smještene ambulanta i apoteka. (Foto: B. Mahmić)

Piše: D. PAŠALIĆ

20.1.2019

Skoro 2.000 mještana naselja Lukovo Polje kod Zenice prvi put će dobiti ambulantu i apoteku u svom naselju. Rezultat je to inicijative Rusmira Isaka, vijećnika A-SDA u Gradskom vijeću Zenice, koju je ponudio na sjednici održanoj krajem novembra 2017. godine.

Primorani pješačiti

Prema riječima Isaka, koji inače i živi u ovom naselju, odlučio je izboriti se za svoje mještane koji su godinama primorani pješačiti do ambulante u Radakovu, prelaziti magistralni put M-17 i čime se, ionako lošeg zdravstvenog stanja, izlažu direktnoj opasnosti.

- Kako bismo smanjili probleme bolesnih sugrađana, a posebno onih najstarijih i djece, pokrenuo sam inicijativu da se mještanima konačno osiguraju ambulanta i apoteka. Raduje me da vidim kako su počeli radovi na adaptaciji kupljene kuće, a da će ambulanta i apoteka mještanima uskoro biti na raspolaganju – govori Isak.

Ova vijest s radošću je dočekana i kod brojnih mještana Lukovog Polja, a valja istaći da su svi vijećnici jednoglasno izglasali kupovinu nekretnine za izgradnju ambulante i apoteke, odnosno podržali ovu inicijativu.

- Zahvaljujem vijećnicima, Gradskoj upravi i direktorici Doma zdravlja što su imali sluha za ovaj dugogodišnji problem sugrađana i podržali inicijativu - kaže Isak.

Uređenje objekta

Nakon što temperature budu iznad nule, intenzivirat će se radovi na uređenju unutrašnjosti objekta, a zatim slijedi opremanje i stavljanje u funkciju ambulante i apoteke.

Promijenit će nam život


Hanadi i Fikret Ahmić: Puno znači

Među prezadovoljnim mještanima Lukovog Polja su i supružnici Hanadi i Fikret Ahmić, koji kažu da će ambulanta u naselju promijeniti njihov život.

- Put do ambulante u Radakovu bio je katastrofalan. Propust koji je napravljen za pješake nije adekvatan, a uz sve to je i daleko.  Bolesnom čovjeku puno znači ako mu je blizu ambulanta. Osim toga, djeca, također, idu u Radakovo umjesto da svi imamo to ovdje – kaže Fikret Ahmić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.