HEROJI

U Maglaju obilježena 25. godišnjica velike oslobodilačke akcije

S današnjeg obilježavanja 25. godišnjice. Avaz

Piše: N.Br.

21.1.2019

Na dostojanstven način obilježena je 25. godišnjica jedne od najznačajnijih bitaka na maglajskim prostorima u periodu 1992. - 1995. – Konvoj 94 ili Bitka za Pazarić.

Oslobodilačka akcija na području Pazarića izvedena je kada se agresor najmanje nadao, u jeku višemjesečne blokade, kada se hrana dijelila na grame, kada je nedostajalo municije, ali nije odlučnosti i hrabrosti pripadnika 327. viteške brdske brigade.  

Bitka za Pazarić donijela je oslobađanje znatnog dijela privremeno zaposjednutog teritorija, neprijatelju su naneseni teški gubici i zarobljene su znatne količine naoružanja, a nagoviještena je i mogućnost brzog oslobođenja.

Zahvaljujući Bitki za Pazarić, linije odbrane pomjerene su dalje od naselja Liješnica, prisjetio se Azur Smajić, nekadašnji član Komande 327. Vbbr.

- Akcija je iznenadila neprijatelja s više aspekata. Prvo, zato što je izvedena tokom januara i po teškim vremenskim uvjetima, po dubokom snijegu i hladnoći, preko minama ispunjenog terena. Uspjeh akcije mnogo je podigao moral svih boraca i građana - naglasio je Smajić.

Kasim Topčić, učesnik Bitke na koti Pazarić, održao je vrlo emotivan čas historije.

- Nakon oslobađanja Pazarića, mi Bradićani smo, takoreći, bili na korak-dva do naših sela - rekao je Topčić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.