HUMANOST

Za bolnice u Zenici i Tešnju prošle godine prikupljeno 3.048 doza krvi

Ćato navodi da pojava tretmana hidžame, ali i tetoviranje te ugradnja pirsinga negativno utječu na broj davalaca krvi

Generalni sekretar CK ZDK Ermin Ćato: Nešto krvi ode i za Tuzlu. Fena

Fena

27.1.2019

Dvanaest općinskih organizacija Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona prošle je godine darivalo 2.223 doze krvi za Kantonalnu bolnicu u Zenici (KBZ) te 825 doza za Opću bolnicu u Tešnju (OBT), odnosno ukupno 3.048 doza krvi za te dvije bolnice u ZDK-u. 

Kako je kazao generalni sekretar CK ZDK Ermin Ćato, od tog broja u akcijama je za KBZ prikupljeno 1.984, a na poziv porodica dodatnih 239 doza krvi. Za Opću bolnicu Tešanj sva darovana krv prikupljena je u akcijama.

- Još nemamo podatke za pojedinačna davanja, ali računamo da je to oko 1.200 doza krvi. Naši se pacijenti liječe i u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Tačan broj darovane krvi za KCUS imamo samo za organizacije iz Visokog i Olova, koje su darovale 225 odnosno 282 doze. Nemamo podatke za Vareš i Brezu te Kakanj, ali to nije tako puno doza - ističe Ćato.

Također, kaže da nešto krvi ode i za Tuzlu, gdje se, također, liječe pacijenti iz ZDK, ali ni te podatke još nemaju.

Ćato navodi da pojava tretmana hidžame, ali i tetoviranje te ugradnja pirsinga negativno utječu na broj davalaca krvi.

- Osobe koje urade tretman hidžame, koje se tetoviraju ili ugrađuju pirsing ne mogu narednih šest mjeseci darovati krv. Negativna je i pojava ''šiša'', odnosno nargila barova, jer se zbog zdravstvenog stanja i takvi davaoci odbijaju - pojašnjava Ćato i dodaje da je ipak najveći problem odlazak stanovništva iz BiH.

Ćato najavljuje da je ove godine u planu realizacija 83 akcije pa se nada da će biti prikupljeno i više krvi.

Najviše krvi u akcijama i na poziv prošle godine je prikupila OO CK Tešanj - 681 dozu, slijede Kakanj sa 524 te Zenica sa 496 doza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.