POPLAVE

Raste nivo rijeke Bosne, građani Maglaja u strahu

Piše: N.Br.

3.2.2019

Zbog naglog topljenja snijega i obilnih kiša, vodostaj rijeke Bosne i njenih pritoka Jablanice, Bistrice i Liješnice na području općine Maglaj je u porastu, ali za sada nisu registrirani veći problemi, tvrde u Službi civilne zaštite Maglaj. 

Prema podacima Agencije za vodno područje sliv rijeke Save, nivo Bosne za sat porastao je dvadesetak centimetara. 

Na četiri mjerna mjesta, koliko ih ima na općini, u 13 sati kretao se od 324 centimetra u Kosovi, 386 centimetara na mjernoj stanici Maglaj grad, do 421 centimetar u Donjem Ulišnjaku i 440 cm na mjernoj stanici Maglaj. U 14 sati u Kosovi je vodostaj bio 340, Maglaj grad 404, Donji Ulišnjak 440 i Magaj 463 centimetra.  

Pripadnici Civilne zaštite su na terenu i prati se stanje, rekao nam je Anto Maglica, šef Službe civilne zaštite.



- Na kritičnim lokacijama stanje je zadovoljavajuće. Rijeka Bosna još je u svome koritu, a najveći problem su južni i sjeverni ulaz u grad. Zbog vode ispod podvožnjaka u naselju Liješnica zatvoren je južni ulaz, a pod vodom je i dio regionalnog puta Zavidovići - Doboj ispod samog gradskog mosta. Saobraćaj se još odvija, ali otežano. I pritoke Bosne su u svojim koritima. Provjeravali smo i mostove na pritokama, posebno one koji imaju tzv. kule, da nije došlo do eventualnog nagomilavanja granja ili smeća. Pratimo stanje na područjima uzvodno i nizvodno od Maglaja. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju prestanak padavina što bi zaustavilo rast Bosne i njenih pritoka - rekao nam je Maglica.

Ipak, imajući u vidu prirodnu katastrofu koja je pogodila maglajsko područje u maju 2014. godine, građanima i nije baš svejedno. Tokom cijelog dana okupljaju se na gradskom mostu i prate nivo Bosne.  

- Teško je ovo gledati, a zabrinjavajuće jeste. Mi moramo pratiti stanje i biti spremni na sve - rekao nam je Izudin Kahrimanović.

- Pratim stanje. Nadamo se da će nas ovaj put zaobići katastrofa kakva je bila 2014. godine. Valjda će se i vrijeme "smiriti", jer ne najavljuju nove padavine - dodala je Zijada Delibegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.