STANJE

Nivo rijeke Bosne u Zenici pet metara, u Kaknju postepeno opadanje vodostaja

I dalje je zatvoren regionalni put Maglaj – Zavidovići, kažu iz CZ ZDK

D. PAŠALIĆ

3.2.2019

Kantonalna uprava Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) objavila je najnoviji izvještaj o stanju u ZDK. 

Prema posljednjim mjerenjima, izvršenim u 17 sati, nivo rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosio je 500 centimetara, a potom je i u ponovljenom mjerenju, također, iznosio 500 cm. 

Prestala rasti

- Možemo konstatovati da je rijeka Bosna prestala rasti. Očekujemo stagnaciju i opadanje nivoa rijeke. Grad Zenica i službe za spašavanje ostaju u pripravnosti u slučaju spašavanja ljudi, a aktivnosti se nastavljaju rano ujutru – poručili su iz CZ ZDK.

I u Kaknju je, također, angažovana raspoloživa mehanizacija i vršene su intervencije u naseljima Brnjic, Bilješevo, Lučani, Doboj, Koprivnica, Alagići, Bukovlje i Semetiš na čišćenju rijeka i potoka, kako ne bi došlo do većih poplava stambenih objekata i ugrožavanja stanovništva i materijalnih dobara.

Alternativni put za naselje Subotinje je otvoren kroz krug kamenoloma Tvornice cementa, dok je nakon prekida, usljed poplave puta za područje Brnjica, saobraćaj ponovo uspostavljen.

- Usljed izlijevanja rijeke Bosne u Kraulskom polju, u prekidu je saobraćaj na regionalnoj cesti Kakanj-Zenica. Obilaskom terena primijećeno je da je oko 16 sati došlo do postepenog opadanja vodostaja lokalnih rijeka i potoka, dok je rijeka Bosna još u blagom porastu – navode iz CZ ZDK.

Napravljena obaloutvrda

U naseljima Doboj i kod autobuske stanice došlo je do manjeg izijevanja Bosne, te je vrećama sa pijeskom napravljena obaloutvda kako bi se spriječilo dalje prodiranje vode u stambene objekte.

I dalje je zatvoren regionalni put Maglaj – Zavidovići i nema bitnih promjena na terenu.  

Stanje u drugim općinama je nepromijenjeno i nema ugrožavanja stanovništva, dok su sve ekipe civilne zaštite su na terenu i pripravnosti.

Podsjetimo, zbog vanredne situacije, u Zenici i Kaknju proglašeno je stanje prirodne nesreće, a u dvije općine u ZDK obustavljena je nastava za sutra.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.