SAOPĆENJE

“Arcelor Mittal” Zenica o plavljenju u Tetovu

Dodaju da se u obodni kanal, osim tehnoloških otpadnih voda, ispuštaju oborinske i sanitarne otpadne vode

D. PAŠALIĆ

4.2.2019

Nakon što je jučer poplavljeno 40-ak stambenih objekata u zeničkom naselju Tetovo, a za šta su mještani okrivili "Arcelor Mittal" i začepljenje otpadnog kolektora, oglasili su se iz ove kompanije. 

Kako su poručili, usljed povećanog nivoa vode, nastalog zbog obilnih kiša i naglog topljenja snijega na ovom lokalitetu, kao i nemogućnosti da u kratkom periodu obodni kanal primi ogromnu količinu vode, došlo je do izlijevanja oborinskih voda na jednom od priključnih kanala koji se nalazi u naselju Tetovo.

- Na ovom priključku se ispuštaju procjedne vode sa Rače i izvorišta Džomba, kao i ostale vode koje nastaju u Gradišću, Tetovu i Banlozima, te sa planine Lisac i okolnih brda. Ovaj obodni kanal služi za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda iz taložnica pepela u naselju Podbrežje i isti jednim svojim dijelom prolazi kroz krug kompanije, a većim dijelom je izvan kruga “Arcelor Mittala” - navode iz kompanije.

Dodaju da se u ovaj obodni kanal, osim tehnoloških otpadnih voda, ispuštaju oborinske i sanitarne otpadne vode Podbrežja, Tetova, Banloza, Gradišća kao i procjedne vode sa industrijskog odlagališta Rača i sve vode sa planine Lisac i okolnih brda.

- S obzirom na to da je ovaj lokalitet, koji je jedan od lokaliteta pogođenih poplavama u Zenici, a koji se nalazi uz samu kompaniju, pružena je pomoć mještanima Tetova koja je u tom momentu bila na raspolaganju. Pomoć je podrazumijevala angažiranje dostupne mehanizacije, i to četiri cisterne sa pumpama kojima je voda ispumpana sa ovog lokaliteta, kao i iz poplavljenih kuća. Istovremeno, angažirana je građevinska mehanizacija, odnosno, četiri rovokopača na uklanjanju nanosa iz obodnog kanala, čime se povećala mogućnost prijema ogromnih količina oborinskih voda. Preljev sa kanala u naselje Tetovo je obustavljen istog dana, oko 14 sati, kada je stanje normalizirano, a ujedno je došlo i do prestanka padavina - ističu iz “Arcelor Mittala”.

Na kraju napominju da je nakon toga obodni kanal bio u funkciji za normalne uvjete eksploatacije, a da je ranijim pregledom kanala utvrđeno da je potrebno njegovo čišćenje, ali stanje nije bilo kritično i kanal je mogao primiti normalne količine dodatne vode u vidu uobičajenih padavina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.