ZENICA

Komemoracija prof. dr. Željku Škuljeviću: Svijet je ostao bez velikog čovjeka

O njegovom životu i radu, s puno tuge i emocije, ali i s ogromnim poštovanjem i pijetetom, govorili su njegovi kolege i prijatelji

D. PAŠALIĆ

6.2.2019

Sa komemoracije prof. dr. Željku Škuljeviću - Avaz
Sa komemoracije prof. dr. Željku Škuljeviću - Avaz
Sa komemoracije prof. dr. Željku Škuljeviću - Avaz
Sa komemoracije prof. dr. Željku Škuljeviću - Avaz
Sa komemoracije prof. dr. Željku Škuljeviću - Avaz
+7

Na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Zenici danas je održan komemorativni skup prof. dr. Željku Škuljeviću, prvom zeničkom filozofu, koji je, nakon duge i teške bolesti, preminuo u ponedjeljak, 4. februara, u 66. godini.

Veliki čovjek

Bila je to prilika da se porodica, prijatelji, radne kolege, poznanici, ali i njegovi nekadašnji studenti na dostojanstven način oproste od velikog čovjeka i intelektualca kakav je bio prof. Škuljević.

O njegovom životu i radu, s puno tuge i emocije, ali i s ogromnim poštovanjem i pijetetom, govorili su njegovi kolege i prijatelji, a posebno je bilo emotivno obraćanje prof. dr. Spahije Kozlića, njegovog najbližeg saradnika, koji je biranim riječio govorio o prof. dr. Škuljeviću.

- Uz moju porodicu, Škuljević je bio najvažnija figra u životu. Skupa smo bili skoro četiri decenije. Bilo je to u momentu kada sam kao 15-godišnjak upisao srednju školu, a on mi bio profesor. Zahvaljujući razgovorima s njim, čitanju knjiga koje mi je predlagao, uplovio sam u svijet filozofije. Ako bih u jednoj rečenici govorio o njemu, onda bih rekao nešto s čime se on svakako slaže - Filozofija treba ljudima kako bi živjeli vlastite, a ne tuđe živote. Škuljević je bio zenički Tales. Bavio se filozofijom na originalan, vlastiti način. Posljednjih nekoliko mjeseci družio se sa svojim opusom, odnosno, sa svojim knjigama. Zatjecali smo ga za trpezarijskim stolom, gdje su bile poredane sve njegove knjige. Osjećajući da se bliži kraj, počeo je raditi na svojoj testamentarnoj knjizi. Nije dočekao njeno štampanje, ali će ona biti posthumno objavljena. Ovaj grad, Univerzitet i BiH trebaju biti ponosni što su imali Željka Škuljevića – rekao je Kozlić.

Vrsni filozof

U ime kolega i koleginica s Filozofoskog fakulteta UNZE, gdje je prof. dr. Škuljević bio najviše angažiran, govorila je doc. dr. Alica Arnaut.

- Napustio nas je kolega, prijatelj, sugrađanin, dragi profesor. Univerzitet u Zenici i Filozofski fakultet ostali su bez vrsnog filozofa. Svijet je ostao bez velikog čovjeka. U odnosu prema studentima bio je neprikosnoven, pravi pedagoški otac svih nas. Podržavao je i poštovao nas kolege, posebno mlađe. Bio je osoba koja voli život i živi ga u svakom smislu te riječi. Profesor kojeg se ne bi postidjeli ni najveći svjetski univerziteti – kazala je, između ostalog, Arnaut.

Prof. dr. Damir Kukić, rektor Zeničkog univerziteta, također se obratio komemorativnom skupu, govoreći da su Škuljevića poštovali svi, od akademika, glumaca, pjesnika, taksista, muzičara.

- Nemjerljiva je uloga prof. Škuljevića u procesu razvoja čitavog Univerziteta u Zenici. Uvijek je imao znanje i volju da motivira ljude oko sebe. Njegov duh i energija pokretali su sve oko sebe. Iza profesora Škuljevića ostao je neizbrisiv trag, kao Rijeka sjećanja - rekao je profesor Kukić.

Iz biografije

Željko Škuljević je bio savremeni bosanskohercegovački filozof, rođen u Zenici, 28. avgusta 1953. godine.

Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, magistrirao filozofiju znanosti u Zagrebu, a doktorirao čistu filozofiju u Sarajevu 1991. tezom posvećenom filozofiji Branislava Petronijevića. Objavljena je kao knjiga 1997. Radio je kao vanredni profesor na Katedri za filozofiju i sociologiju Univerziteta u Zenici.

Biran je u zvanje docenta, vanrednog i redovnog profesora na Univerzitetu u Zenici.

Objavio je veći broj tekstova i studija iz područja historije filozofije, raznih filozofskih disciplina i domaće filozofske baštine, te filozofije književnosti i "poetozofije" u mnogim časopisima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

Također, objavio je pet knjiga poezije. Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.