ZENICA

Štete od poplava i klizišta premašile 2,5 miliona KM

Grad jednokratno pomaže poplavljena domaćinstva

U naselju Tetovo poplave uzrokovane začepljenjem glavnog kolektora “ArcelorMittala”

Piše: D. PAŠALIĆ

13.2.2019

Prema prvim preliminarnim rezultatima s terena, šteta na objektima, putnoj i drugoj infrastrukturi usljed poplava i klizišta u proteklih desetak dana na području Zenice iznosi više od 2,5 miliona maraka, kažu iz Gradske uprave Zenica.

Direktan udar

Zbog aktuelnih vremenskih prilika, Štab civilne zaštite grada Zenica prolongirao je planirano usvajanje odluke o prestanku stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na području Zenice, koju je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, proglasio u nedjelju, 3. februara.

Na prijedlog gradonačelnika Kasumovića, domaćinstvima čiji su stambeni objekti bili na direktnom udaru poplava i klizišta u prošlosedmičnoj prirodnoj nesreći, Gradska uprava Zenica isplatit će jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.500 KM.

Kasumović: Jednokratna pomoć

Prema Kasumovićevim riječima, jednokratnu pomoć dobit će porodice koje žive u stambenim objektima na kojima su, usljed ovih poplava i klizišta, nastale štete.

- Predstavnici Mjesne zajednice Tetovo dostavili su nam spisak 14 takvih porodica, prema kojima ćemo interventno djelovati, a pretpostavljamo da na području grada postoji dvadesetak takvih domaćinstava - kaže Kasumović.

Gradski pravobranilac Zlatko Osmanović izvijestio je Štab civilne zaštite grada Zenica da je, prema nalogu gradonačelnika, obavio razgovor sa predstavnicima “ArcelorMittala” Zenica u vezi sa poplavama u naselju Tetovu, uzrokovanim začepljenjem glavnog kolektora, koji je u vlasništvu ove kompanije.

Rješenje problema

- Predstavnici “ArcelorMittala” iskazali su spremnost da se ovaj problem riješi na zadovoljstvo svih strana, a prvenstveno mještana Tetova, koji su pogođeni poplavama – poručio je Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.