PROBLEMI

Praznici posvađali cvjećare u Žepču

Općina nije izdala rješenje vlasnicima uličnih tezgi jer nisu registrirani za tu vrstu djelatnosti

Pehlivanović: Nije dobila dozvolu za rad od Općine Žepče

R. AGIĆ

14.2.2019

Općina Žepče odbija da izda rješenja za rad vlasnicima uličnih tezgi koji prodaju cvijeće i žele svoje proizvode izložiti za Valentinovo i kasnije Dan žena. Razlog za to je, navodno, otvoreno protivljenje vlasnika registriranih cvjećarskih radnji.

Predala zahtjev

Vlasnici cvjećara navode da trgovci sa štandovima nisu registrirani za ovaj vid djelatnosti, dok se tezgari pravdaju da im je ovakav vid trgovine jedini način da zarade za komad hljeba.

Jedna od njih je Refika Pehlivanović, koja godinama za vrijeme praznika, a posebno za Dan žena, prodaje cvijeće i ukrasne predmete iz kućne radinosti.

- I ove godine sam kao i ranijih uredno predala zahtjev za prodaju, ali su me iz Općine odbili, uz obrazloženje da za ovu radinost moram imati registriran obrt. Ja sam registrirana kao poljoprivrednik i godinama sam prodavala na pijaci, ali sad zbog bolesti ne mogu. I muž mi je bolestan i ova prodaja nam je jedini izvor primanja da se nekako zakrpimo tokom dva-tri mjeseca - kaže Pehlivanović.

Kaže da, iako nije dobila rješenje za prodaju, svoje proizvode će izložiti jer drugog izlaza nema.

U sličnoj situaciji je i Hatidža Agić, koja je registrirana za prodaju voća, povrća i cvijeća, ali rješenje ima samo za prodaju na zelenoj pijaci. Zbog novonastale situacije plaši se nabaviti robu i izložiti na lokaciju na kojoj je godinama bez ikakvih problema tezgarila.

Općinsko zemljište

Prema riječima pomoćnika načelnika općine Žepče Namika Maličbegovića, nisu mogli izaći ususret onima koji su podnosili zahtjev da im se dozvoli prodaja na zemljištu koje je vlasništvo Općine Žepče jer nisu registrirani za taj vid trgovine. 

Zaštititi registrirane

- Svjestan sam situacije u kojoj živimo, ali mi moramo zaštititi one koji su registrirani za ovu djelatnost. Osobama koje nisu registrirane ostavljena je mogućnost prodaje na zelenoj pijaci - kaže Maličbegović.




Lokacija u Žepču na kojoj se tradicionalno prodaje cvijeće

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.