PROJEKTI

Kantonalna bolnica Zenica dobiva Interventnu kardiologiju

Vrijednost investicije 7,5 miliona maraka. Radovi bi trebali početi na proljeće

KB Zenica: Bolja usluga pacijentima

D. PAŠALIĆ

19.2.2019

Potpisan je prvi ugovor po Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, koji je u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) usvojen prije dvije godine, a kojim će Kantonalna bolnica Zenica dobiti Interventnu kardiologiju.

Prvi ugovor

Prvi ovakav ugovor u BiH potpisali su Rasim Skomorac, direktor bolnice, i Sven-Aksel Krentorc (Axel Krentorz), direktor njemačke korporacije „D. Med Healthcare“.

Miralem Galijašević, premijer ZDK, ističe da je ovo najbolji način da javno i privatno partnerstvo iskoriste za stvaranje uvjeta za pružanje servisa i usluga građanima.

- S druge strane, ovo je prilika da pozovemo investitore u BiH i vani da ulažu po ovom modelu u ZDK - rekao je Galijašević.

Njemački partner će projektirati, sagraditi, opremiti, održavati i upravljati novim objektom u krugu KB Zenica te će funkcionalan objekt i poslovanje po isteku ugovornog roka od 27 godina predati bolnici. Vrijednost investicije je 7,5 miliona maraka, a radovi bi trebali početi na proljeće.

Krentorc je tokom potpisivanja poručio da su njihove želje da se vide u drugoj polovini iduće godine, kada bi Interventna kardiologija trebala početi s pružanjem usluga pacijentima.

Nove sale

Premijer je najavio da će uskoro biti na raspolaganju i EBRD-ov kredit za rekonstrukciju energetskog bloka i gradnju novih operacionih sala KBZ-a vrijedan deset miliona eura i milion eura grant sredstava, što je kapitalni projekt Vlade ZDK.

 Skomorac: Najveći dobitak za građane ZDK 

Građani će pristup ovoj zdravstvenoj usluzi ostvarivati pod istim uvjetima kao u drugim javnim zdravstvenim uslugama – sa zdravstvenom knjižicom. Direktor bolnice Rasim Skomorac istakao je da je ovaj projekt izuzetno važan za ZDK, jer je najviše pacijenata kojima je potrebna takva usluga upravo iz ZDK.

- Kada trebaju ovu uslugu, građani moraju ići u druge ustanove, a vrlo malo ih može potrebnu uslugu dobiti u okviru „zlatnog sata“, tako da je ovo prvenstveno za građane ZDK najveći dobitak - rekao je Skomorac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.