SIMBOLI

Gradska uprava Zenice za nove satove izdvaja 100.000 KM

Svi žale što nije bilo interesa da se pronađe rješenje za održavanje i stavljanje u funkciju starih satova

D. Pašalić

22.2.2019

Gradska uprava Zenica, kako je ranije najavljeno, uklonila je danas stare javne satove što je izazvalo ogromno ogročenje kod Zeničana. 

Građani su razočarani što Gradska uprava nije pronašla adekvatno rješenje da održi stare satove "u životu" jer važe za simbol grada. Posebno je bio značajan sat kod Robne kuće "Bosna", gdje su se Zeničani nalazili, ali i gdje su se rodile brojne ljubavi. 




Radovi na uklanjanju starog sata. D.Pašalić

Umjesto starih, odmah je počelo postavljanje novih satova, za koje je izdvojeno 100.000 maraka. Kako je najavljeno iz Gradske uprave, novi satovi bit će postavljeni na pet lokacija u gradu, neki će zadržati retro izgled, dok će pojedini imati i prostor za reklamu.

Uprkos činjenici da je danas kod Robne kuće "Bosna" postavljen novi sat, građani nisu oduševljeni tim rješenjem. Svi žale što nije bilo interesa da se pronađe rješenje za održavanje i stavljanje u funkciju starih satova.

- Nisu ni morali biti u funkcijii, a imali su veću simboliku nego bilo šta u Zenici. Jedan za drugim, odlaze simboli i uspomene prohujalih vremena čeličnog grada. Radio ili ne, svima je značio, pa i dan danas se nalazimo kod sata, morali su pokvariti sve - samo su neki od komentara na društvenoj mreži Facebook.

Ranije je objašnjeno da će satovi biti uklonjeni jer nema mehanizama i načina za njihovo održavanje, međutim, većina građana kritizirala je ovo rješenje kazavši da je u vrijeme kada je u Zenici loša putna infrastruktura, ova sredstva potrošena na nove satove trebalo je adekvatnije utrošiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.