DEMINIRANJE

U Maglaju sumnjivo još 20 kvadratnih kilometara zemljišta

BH MAC-u smo poslali 19 projekata, a koliko će biti realizirano, još ne znamo, rekao nam je Anto Maglica, rukovodilac Službe CZ Maglaj

Na području Maglaja do sada deminirano tri miliona kvadratnih metara

N. BRADARIĆ

28.2.2019

Prema podacima BH MAC-a, općina Maglaj je, uz područje Srebrenika i Sarajeva, minama najzagađenija lokalna zajednica. Podaci iste organizacije govore da se minski sumnjiva površina prostire na oko 20 kvadratnih kilometara, a od okončanja ratnih djelovanja do danas deminirana su tri kvadratna kilometra.

Poljoprivredno zemljište

Nažalost, iz godine u godinu projekata deminiranja na maglajskom području je sve manje, značajno se smanjuje i površina koja se deminira, a kod BHMAC-a se trenutno nalazi čak 19 projekata prioritetnog deminiranja sa ukupnom površinom od 839.000  kvadratnih metara terena.

- Sve procedure vrši BHMAC. Naša dužnost je da im krajem godine pošaljemo projekte za deminiranje, što smo mi i učinili. Koliko će od tih 19 projekata biti realizirano, mi još ne znamo, sve to zavisi od BHMAC-a - rekao nam je Anto Maglica, rukovodilac Službe CZ Maglaj.

Sredstava i donatora za projekte deminiranja je sve manje, a čišćenje je potrebno za još oko 15 kvadratnih kilometara poljoprivrednog zemljišta i šuma.

Znakovi upozorenja

- U blizini minski sumnjivih površina na području općine postavljeno je više od 350 trajnih znakova upozorenja te 12 džambo-plakata u ugroženim zajednicama kao što su novošehersko područje, Kopice, Ulišnjak, Straište, Bijela Ploča i Jablanica. Samo prošle godine uništeno je 311 komada pronađenog NUS-a - dodao je Maglica.

Poginulo 27 ljudi

Od 1995. godine do danas na maglajskom području dogodila su se 54 minska incidenta i nesreće u kojima je smrtno stradalo 27 osoba, od toga petero djece. 27 osoba je teže i lakše povrijeđeno. Samo u 2014. godini poginule su dvije osobe, početkom januara mještanin Kopica Eldina Halilović te u avgustu deminer Muharem Gerzić iz Bosanske Krupe.


Maglica: Sve manje donatora

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.