ZENICA

Na Bosepo olimpijadi osvojili 11 medalja

U kategorijama energije osvojili su dvije srebrene medalje, inžinjeringa zlatnu, tri srebrene i tri bronzane, a iz kratkog filma dvije srebrene

Dizdarević i Sivro: Osvojili zlato za projekt „myDen“. B. Mahmić

Piše: L. REBIHIĆ

7.3.2019

Učenici Međunarodne srednje škole iz Zenice učestvovali su na 10. Bosepo olimpijadi koja je održana u Sarajevu, osvojivši 11 medalja za predstavljene projekte.

Četiri kategorije

Oni su predstavili projekte iz energija, inžinjeringa, kratkog filma i zaštite okoline i zabilježili izvanredne rezultate. U kategoriji energije osvojili su dvije srebrene medalje, iz inžinjeringa zlatnu, tri srebrene i tri bronzane medalje, a iz kratkog filma dvije srebrene medalje.

Alijagić i Mašović: Rješenje za teške metale

- Cilj projekta je promoviranje nauke i tehnologije. Ono što smatramo najvećim benefitom jeste što se djeca upoznaju sa procesom izrade projekta i na taj način se kod njih jača samopouzdanje, ali i iskazivanje talenta – kaže direktor Sabahudin Džemić.

Kemal Sivro (18) i njegov kolega Abdulah Dizdarević (17) osvojili su zlatne medalje za svoj projekt „myDen“. Ova dva mlada momka predstavila su elektronski projekt, odnosno internet-stranicu putem koje se mogu iznajmljivati apartmani.

Mekić i Klisura: Bronza za internet-stranicu

- Osnova ove stranice jeste da možete postavljati apartmane za iznajmljivanje, a sve se radi bez osoblja. Tako da osobe koje žive na jednoj lokaciji, a imaju apartman na drugoj mogu ga u svakom trenutku iznajmiti, a pri tome nemaju nikakvog posrednika – objašnjava Sivro.

 Kora nara

Asja Mašović (14) i Zara Alijagić ( 14) osvojile su srebrenu medalju. One su predstavile isplativo rješenje za uklanjanje teških metala u vodi, a to je kora nara, koja je sposobna da ih apsorbira. Njihove kolege Ajdin Mekić i Ilhan Klisura osvojile su bronzane medalje za internet-stranicu namijenjenu profesorima i roditeljima za lakšu komunikaciju i informisanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.