ZENICA

Školuju se za IT stručnjake, a uče na opremi staroj 15 godina

Kabinet informatike slabo opremljen i nemoguće je izvoditi nastavu

Učenici koji pohađaju novi informaciono-komunikacijski smjer u Gimnaziji. D. Pašalić

Piše: D. PAŠALIĆ

9.3.2019

Zeničko-dobojski kanton (ZDK) prošle godine uveo je u gimnazije novi informaciono-komunikacijski smjer da bi se stvorio kvalitetan IT kadar za budućnost koji bi bio pripremljen za rad u ovom sektoru i u BiH. Obuhvata predmete poput programiranja, web-dizajna, baze podataka, razvoj android aplikacija i pokazao se dobrim i efikasnim. 

Problemi u praksi

Međutim, u praksi su se javili problemi, zbog čega su učenici Prve gimnazije u Zenici, u sklopu projekta „Građanin“, odlučili pokrenuti akciju za nabavku novih računara i opreme, koji su im potrebni jer je kabinet informatike slabo opremljen i nemoguće je izvoditi nastavu.

Kako kažu, brojni su problem, od zastarjelog operativnog sistema hardvera, odnosno starih centralnih jedinica, do starih monitora, miševa, tastatura. Također, računari su bazirani na chipsetu iz 2005./2006. godine, što se danas rijetko koristi.

Dotrajala oprema. D. Pašalić

- Oprema je posljednji put obnovljena prije 10-15 godina, zbog čega tražimo novu obnovu opreme. Od ostalih problema se može izdvojiti nemogućnost instaliranja nekih programa (MySQL ili Android Studio, op. a.) potrebnih za određene predmete (baze podataka i razvoj aplikacija), što je nemoguće na trenutnoj opremi – kaže predstavnik učenika Ismar Aganović.

Obaveza ministarstva

Direktor Ilijas Hodžić, profesori informatike Merima Smaka i Muhamed Porča i učenici Prve gimnazije složni su da Prva gimnazija treba novu računarsku opremu koju treba osigurati resorno ministarstvo.

Veći broj

Ova generacija je prva na informacijsko-komunikacijskom (IK) smjeru. Dva od ukupno šest trećih razreda (oko 45 učenika) su učenici ovog smjera, a očekuje se još veći broj sljedeće godine, jer je zainteresiranost za ovim smjerom sve veća.

- Podršku smo dobili i od Vijeća roditelja te očekujemo da će se naš glas čuti i da ćemo doći do zacrtanog cilja, da bismo osigurali sebi i budućim generacijama bolje uvjete - kaže Aganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.