ZENICA Gradski muzej realizira projekt digitalizacije tvrđave

Na Vranduku će biti prikazivani filmovi o životu u srednjem vijeku

Radi se o projektu ”Fortress reinvented” vrijednom više od miliion eura u okviru kojeg je nabavljen dio opreme kao što su veliki touch ekran, kompjuteri i televizori

L. REBIHIĆ
13.03.2019 06:59

Cilj je obogatiti turističke kapacitete srednjovjekovne tvrđave Vranduk

Zahvaljujući IPA projektu ”Fortress reinvented”, vrijednom 1.310.000 eura, Muzej grada Zenice nastoji obogatiti turističke kapacitete srednjovjekovne tvrđave Vranduk uvođenjem digitalne tehnologije, odnosno audio-vizuelnih sadržaja i opreme u prostor tvrđave.

 Stub srama

Naime, cilj je da se kroz digitalizaciju dočara srednjovjekovna Bosna, ali i očuvanje kulturne baštine i turističke zajednice.

Zahvaljujući ovom projektu, nabavljen je dio opreme kao što su veliki touch ekran, kompjuteri i televizori, a opremljeno je i srednjovjekovno ognjište, strelište.

Muzej grada unazad nekoliko godina nastoji obogatiti ambijent tvrđave, postavljanjem skriptorija, objedovaonice, kovačnice, strelišta, stuba srama.

U izjavi za „Avaz“ direktor Gradskog muzeja Zenice Adnadin Jašarević kazao je da bi projekt trebao biti završen do kraja ove godine, a producirat će se deset kratkih filmova koji tretiraju razne aspekte života u srednjem vijeku, kao i album

“Srednjovjekovna muzika Balkana” u izvedbi muzičke grupe “Fugato”.

- Navedene aktivnosti te oprema poboljšali bi informiranost posjetilaca, osigurali da srednjovjekovni ambijent u tvrđavi bude upečatljiviji, što ide u prilog tezi da je učenje kroz neposredni doživljaj daleko učinkovitije koliko i zabavnije - kaže Jašarević.

Tri grada

Osim Zenice, u projekt su uključena još tri grada, Šibenik, Klis i Herceg-Novi.

Bosanski vojnik

Jašarević dodaje da se kroz projekt planira naručiti izrada lutke i srednjovjekovnog oklopa koji će predstavljati bosanskog vojnika, ali i izrada srednjovjekovne odjeće, ženskih haljina i muških odijela koja će krasiti unutrašnjost tvrđave.

Tagovi

Zenica Vranduk

Oglasi

Komentari

NA VRH