ZENICA

Na Vranduku će biti prikazivani filmovi o životu u srednjem vijeku

Radi se o projektu ”Fortress reinvented” vrijednom više od miliion eura u okviru kojeg je nabavljen dio opreme kao što su veliki touch ekran, kompjuteri i televizori

Cilj je obogatiti turističke kapacitete srednjovjekovne tvrđave Vranduk

Piše: L. REBIHIĆ

13.3.2019

Zahvaljujući IPA projektu ”Fortress reinvented”, vrijednom 1.310.000 eura, Muzej grada Zenice nastoji obogatiti turističke kapacitete srednjovjekovne tvrđave Vranduk uvođenjem digitalne tehnologije, odnosno audio-vizuelnih sadržaja i opreme u prostor tvrđave.

 Stub srama

Naime, cilj je da se kroz digitalizaciju dočara srednjovjekovna Bosna, ali i očuvanje kulturne baštine i turističke zajednice.

Zahvaljujući ovom projektu, nabavljen je dio opreme kao što su veliki touch ekran, kompjuteri i televizori, a opremljeno je i srednjovjekovno ognjište, strelište.

Muzej grada unazad nekoliko godina nastoji obogatiti ambijent tvrđave, postavljanjem skriptorija, objedovaonice, kovačnice, strelišta, stuba srama.

U izjavi za „Avaz“ direktor Gradskog muzeja Zenice Adnadin Jašarević kazao je da bi projekt trebao biti završen do kraja ove godine, a producirat će se deset kratkih filmova koji tretiraju razne aspekte života u srednjem vijeku, kao i album

“Srednjovjekovna muzika Balkana” u izvedbi muzičke grupe “Fugato”.

- Navedene aktivnosti te oprema poboljšali bi informiranost posjetilaca, osigurali da srednjovjekovni ambijent u tvrđavi bude upečatljiviji, što ide u prilog tezi da je učenje kroz neposredni doživljaj daleko učinkovitije koliko i zabavnije - kaže Jašarević.

Tri grada

Osim Zenice, u projekt su uključena još tri grada, Šibenik, Klis i Herceg-Novi.

Bosanski vojnik

Jašarević dodaje da se kroz projekt planira naručiti izrada lutke i srednjovjekovnog oklopa koji će predstavljati bosanskog vojnika, ali i izrada srednjovjekovne odjeće, ženskih haljina i muških odijela koja će krasiti unutrašnjost tvrđave.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.