PRESUDE Zbog sukoba nadležnosti

Grad Zenica izgubio spor protiv ZDK u vezi sa sanacijom puta Nemila - Bistričak

Kantonalni sud je rješenjem od 7. marta tužbu Gradskog pravobranilaštva odbacio

Fena
13.03.2019 11:20

Kantonalni sud u Zenici

Foto: Arhiv

Kantonalni sud u Zenici presudio je u korist Zeničko-dobojskog kantona u upravnom sporu koji je pred ovim sudom pokrenuo Grad Zenica zbog sukoba nadležnosti o inspekcijskom nadzoru nad uređenjem korita rijeke Bistričak - saopćeno je iz Pres-službe ZDK. 

Navodi se da je Odsjek za inspekcije Grada Zenice u dva navrata - početkom juna i sredinom jula 2018. godine, naložio obustavu radova na izgradnji obaloutvrde u koritu rijeke Bistričak, tvrdeći da su radovi izvedeni bez pribavljenog rješenja o urbanističkoj saglasnosti i rješenja o odobrenju građenja, koja izdaje nadležna gradska služba. Međutim, drugostepeni kantonalni organ je poništio rješenje gradske inspekcije, ustvrdivši da je za nadzor nadležna Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK. 

Gradsko pravobranilaštvo Zenica je 5. septembra prošle godine, dodaje se, pokrenulo upravni spor, smatrajući da je u drugostepenom postupku došlo do bitnih povreda pravila upravnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te pogrešne primjene materijalnog prava. 

Kantonalni sud je rješenjem od 7. marta tužbu Gradskog pravobranilaštva odbacio, bez prava na žalbu. 

- Ovo je treći sudski spor koji je Grad Zenica izgubio protiv Zeničko-dobojskog kantona, poslije presude o neustavnosti Odluke o komunalnim i spora oko raspodjele sredstava vodnih naknada. Ishod posljednjeg spora još jednom je pokazao da Vlada Zeničko-dobojskog kantona i njeni organi procedure provode u skladu sa zakonom, a u interesu svih građana ZDK - navode iz Pres-službe ZDK. 

Za rekonstrukciju dijela puta Nemila - Bistričak i regulaciju dijela korita rijeke Bistričak, Vlada Zeničko-dobojskog kantona prošle godine je osigurala 980.000 KM, čvrsto opredijeljena da trajno sanira posljedice poplava iz 2014. godine i olakša život oko 17.000 stanovnika Nemilskog sliva, a posebno oko 4.000 stanovnika područja Bistričaka. 

- Vlada ZDK još jednom sa žaljenjem konstatira da su bile očite namjere Gradske uprave Zenica da opstruira ovaj projekt, zbog čega je izgubljeno dragocjeno vrijeme u građevinskoj sezoni i radovi značajno usporeni - kaže se u saopćenju iz Pres-službe ZDK.

Komentari

NA VRH