ZENICA

U dosadašnjem radu za njih nije bilo prepreka

Do sada su imali veliki broj intervencija, spašavanja unesrećenih u prirodi, u kanjonima, ali su, kako kažu, sve izveli uspješno, bez većih problema

Humanisti koji svoj posao obavljaju volonterski

L. REBIHIĆ

17.3.2019

Tamo gdje nije moguća intervencija policije ni Hitne pomoći pristiže Gorska služba spašavanja Stanica Zenica, koja već 48 godina spašava unesrećene na planinama, stijenama, visokim objektima i bezizlaznim situacijama gdje treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti opremu za spašavanje.

Stalne obuke

Pedesetak članova, među kojima i pet žena, spremno je u svakom trenutku krenuti u akciju, a od njihove spremnosti, ali i neizmjerne humanosti, jer svoj posao obavljaju volonterski, zavisi najvažnija stvar - život.

Prema riječima Semira Šatorovića, načelnika GSS stanice Zenica, članovi ove službe se obučavaju po vrhovima bosanskih planina, a prepreka do sada nije bilo.

- Ljubav prema ovome je već od rođenja, jer je i moj otac posvetio svoj život GSS-u. Moja inspiracija i vječna motivacija su ljudi kojima spasimo život. Usavršavanje GSS-a je neprestano i kontinuirano, ali se trudim u svakom trenutku biti spreman – kaže Šatorović.

Stepen povreda

Do sada su imali veliki broj intervencija, spašavanja unesrećenih u prirodi, u kanjonima, ali su, kako kažu, sve izveli uspješno, bez većih problema i sve su dobile pohvale lokalne zajednice, ali i osoba koje su spašavali.

Akcije spašavanja rezultirale su time da spasioci uvijek dođu u roku od sat, odnosno takozvanog “zlatnog sata” i najčešće uspiju spasiti ljudski život. Kada do njih dođe poziv u pomoć, oni moraju prvo pronaći unesrećenog, ustanoviti stepen povreda, zbog čega svake sedmice imaju vježbe iz prve pomoći i druge vrste tehnika spašavanja.

Uručena „Zlatna značka“

Dokaz uspjeha je „Zlatna značka“, najviše priznanje, koja je načelniku Šatoroviću dodijeljena od Kantonalne uprave civilne zaštite na svečanosti održanoj prije nekoliko dana u Zenici povodom Svjetskog dana civilne zaštite. Također, dobitnik je i Zlatne značke Federalne uprave CZ na svečanosti održanoj u Sarajevu.



Šatorović: Motivacija su ljudi

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.