ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Potpisan ugovor od 46 miliona eura kredita za projekt "Toplane Zenica"

Bez uglja će imati čišći zrak te omogućiti da Zenica uđe u krug “zelenih gradova” Evrope

Zenica: Potpisan ugovor za izgradnju "Toplane Zenica". Fena

Fena

15.3.2019

Kompanija "ArcelorMittal“ Zenica potpisala je danas ugovor za kredit vrijedan 46 miliona eura s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, što će biti utrošeno za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju "Toplana Zenica“. 

Za projekte "zelene energije" u tom gradu bit će utrošeno pet miliona eura od te sume, a toplana, koja će biti na plin, proizvodit će toplotnu paru za proizvodni proces u toj kompaniji te zagrijavati kućanstva i privredne subjekte u Zenici.

- Očekujemo da ćemo već 2020. godine imati pokrenute nove kotlove - najavio je generalni direktor "ArcelorMittala" Biju Nair.

Ukupna vrijednost projekata je 53 miliona eura, a "ArcelorMittal" će u budućoj kompaniji, čiji je direktor Nikhil Mehta, imati 50 posto vlasništva. Grad Zenica dobit će 20, a preostala dva partnera iz Finske, koji će isporučiti kotlove, po 15 posto udjela u tom preduzeću.

- Veoma sam sretan, jer mnogi nisu vjerovali u ovaj projekt. Vidite da je sve završeno. Finansije su završene, projekti su završeni i kotlovi se proizvode - istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

On je najavio kako će bez uglja imati čišći zrak te omogućiti da Zenica uđe u krug “zelenih gradova” Evrope.

- Veoma se brzo kreće ili je već krenula plinifikacija grada. Brzo ćemo ukinuti loženje uglja u gradu - najavio je Kasumović, dodajući da je već počela implementacija projekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.