ZENICA

U četiri radionice djeca stječu vrijedne vještine

Riječ je o djeci koja nisu u stanju savladati plan i program redovne škole, jer zaostaju u psihičkom i fizičkom razvoju

Najkreativniji su u krojačkoj radionici, gdje sami kreiraju i kroje odjeću

L. REBIHIĆ

28.3.2019

Srednja škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Zenici djeci sa poteškoćama u razvoju iz cijele Federacije BiH pruža mogućnosti za odgoj i obrazovanje.  Riječ je o djeci koja nisu u stanju savladati plan i program redovne škole, jer zaostaju u psihičkom i fizičkom razvoju.

Brojne poteškoće

U ovoj školi ukupno ih je 33. Marginalizirani su još od ranog djetinjstva, ali direktorica škole Nadira Polimac i ostali uposlenici nastoje da se izbore sa predrasudama i poteškoćama ovih učenika, koji su, kako kaže ona, vrijedni i imaju veliku volju za učenje i rad.

U okviru škole nalaze se četiri radionice - bravarska, krojačka, autolakirerska i cvjećarska, kao i tri plastenika. Najkreativniji su u krojačkoj radionici, gdje uz pomoć profesorice osmisle, kreiraju i na kraju iskroje i sašiju odjevne predmete.

- Ovu školu pohađaju djeca sa poteškoćama, socijalno ugrožena, kao i djeca bez roditelja. Teško je, ali bez obzira na to, mi se trudimo svakom djetetu isto pomoći. Svakog dana im osiguramo užinu, garderobu, organiziramo priredbe, slavimo rođendane – kaže Polimac.

Izazovi u radu

Dodaje da su jedna velika porodica, a za rad s njima, koji predstavlja izazov, potrebni su volja, strpljenje, briga i humanost.

- Imaju veliko srce i ogromnu dušu, s kojima je svaki dan pun adrenalina. Kad prođete školom, zahvalite Bogu što ste ustali zdravi, a onda tu energiju prenesete na njih. Iz njihovog osmijeha možete vidjeti da su zadovoljni, a mi im pomažemo da sutra mogu zaraditi sami za komad hljeba – kaže Polimac.

Obilježili Dan škole

Prije nekoliko dana, prigodnim programom obilježili su 31. godišnjicu osnivanja škole. Učenici su za brojne posjetioce pripremili zanimljiv humoristički program, igrokaz, recitaciju i modnu reviju. Nakon priredbe, upriličena je izložba radova koje su izradili učenici koji se obrazuju za konfekcionara tekstila, odnosno krojača.



Polimac: Veliko srce

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.